Bugac 2015. július 15. 11:00

Ma is vonzó a bugaci puszta

Képgaléria
Ma is vonzó a bugaci puszta
A félegyházi óvodásokat ingyen fogadnák egy-egy bugaci bemutató programra. A Bugac Puszta Kft. nyitott arra, hogy minél több gyerek megismerje a táj szépségét, az őshonos állatokat és a lovas életet – mondta el Kovács Zoltán ügyvezető, akivel a felajánlás kapcsán beszélgettünk a bugaci puszta idegenforgalmának alakulásáról.

Amikor 25 évvel ezelőtt megkezdtük munkánkat, akkor csak a buszos turizmus volt jellemző. Azóta ez átalakult, és a csoportos látogatók mellett egyre több egyéni érdeklődő látogat hozzánk.  Kezdetben nagyon sok volt a német csoport, de ki kell mondani, hogy kihalt az a réteg, akik szerettek Bugacra jönni egy jót kirándulni, enni-inni, mulatni. A fiatalok inkább a főváros romkocsmáit látogatják, vagy a Balatont. Persze azért még mindig sok külföldi vendégünk van, mint ahogy most is észt vendégekkel vagyunk körülvéve. De a tendenciát érzékelve át kellett gondolnunk a szolgáltatásaink és propagandánk struktúráját.

-          Hogyan történt ez?

         A hagyományőrzést természetesen megőriztük. Vendégeink lovas kocsival, vagy gyalog juthatnak ki a pusztába, ahol láthatják a régi pásztorélet építményeit, a pásztormúzeumban megismerkedhetnek a részletekkel, sőt még a táj jellemző vadvilágával is. De láthatják, megsimogathatják őshonos állatainkat is. A lovak mellet találkoznak szürkemarhával, birkával, szamárral és mangalicával. Majd jön a csikósok fergeteges bemutatója ötös fogattal, a karikás ostor pattogtatásával és a régi csikós élet szokásainak, tréfás eseményeinek bemutatásával és a ménes felhajtásával.

Az étkezéshez pedig hagyományos csárda-hangulatot teremtünk, magyaros ételeket kínálunk. Ezek közül ma is népszerűek (külföldiek és hazaiak körében egyaránt) a gulyás, a marhapörkölt tarhonyával és a cigánypecsenye. Ami legalább ennyire fontos, hogy éhesen innen senki se távozzon. Az adagokat ehhez mérjük.

-          A hagyományt megőrizték, miben változtattak?

-          Megépítettük az új rendezvényházunkat, amelyben 200-250 fős rendezvényeket is tudunk fogadni. Ez szerencsére újabb vendégeket vonz, hiszen kiváló környezetet biztosít esküvők, családi- és céges rendezvények számára. Természetesen önálló programokat is szervezünk és kapcsolódunk olyan programokhoz, min ta Kurultáj, vagy az Operettgála. A következő esemény, amiben közreműködünk augusztus 1-jén a Magyar pásztorkutyák országos és nemzetközi kiállítása lesz, amihez kapcsolódik a XVII. Magyar Országos Terelőbajnokság minősítő fordulója is.

Kövessen minket a Facebookon is!