Dr. Ónodi Izabella 2015. október 9. 14:30

Cserjékkel, örökzöldekkel ültetik be a körforgalmat

Képgaléria
Cserjékkel, örökzöldekkel ültetik be a körforgalmat
Ónodi Izabella, a térség önkormányzati képviselője javaslatára új arculatot kap az évek óta üresen álló körforgalom az 5-ös főút Kecskemét felől Félegyházára bevezető szakaszánál, a lakótelepnél. A talajelőkészítő munkálatokat követően október 9-én megkezdték a növények beültetését is. A cserjék és más évelők a félegyházi Fekete Károly dísznövénytermelő kertészetéből valók, ő és a VSZKSZ dolgozói gondoskodnak a beültetésről is.

A szakember elmondta: a növények kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az összkép komolyabb gondozás nélkül is egész évben mutatós legyen, és a szélsőséges időjárási viszonyoknak is ellenálljon. Legyen szó 40 fokos hőségről, vagy éppen a téli síkosság-mentesítést végző sószóróról.

Fekete Károly mindezek figyelembevételével a körforgalom út felől eső részére madárbirs töveket ültet. Ez egy 20-25 centire megnövő, örökzöld talajtakaró. A belső részbe, a szökőkút köré 40-50 centiméteres magasságra megnövő francia levendula kerül, míg a vízóraaknát tarkalevelű örökzöld cserjével: sárga-barna mirtusszal ültetik körbe. A maradék területet nyolc cikkelyre osztva rendezik el a többi növényt. Ültetnek ide többek között bőrlevelet, orbáncfűt, kecskerágót, színes tarka levelű zsályát, lesz kékgyökér, rózsaszín virágos levendula és egyéb kisebb növekedésű évelők, például 8-10 centire megnövő, téli levélszínüket megtartó, nyáron virágzó varjúháj fajták.

A díszcserjék és évelő növények esetében – mondja a szakember – érdemes előre gondolkodni, mert ezeket ősszel a legjobb elültetni. Így tavaszra meggyökeresedik, ami ellenállóbbá teszi. Fekete Károly szerint a körforgalom növényei jövő nyáron mutatják meg teljes szépségüket.

A szakember elmondta: rendkívül megtisztelő számára, hogy félegyházi termelőként részt vehet ebben a munkában. Hiszen az 5-ös főúton a Kecskemétről érkezők itt szerzik az első benyomás Kiskunfélegyházáról.

T. T.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!