Dr. Ónodi Izabella 2015. december 6. 16:30

Mézeskalács meseváros a múzeumban

Képgaléria
Mézeskalács meseváros a múzeumban
Házak, díszkút, szélmalom és minden, ami egy városhoz hozzátartozik. Mindezt mézeskalácsból készítették városunk közösségei és vállalkozó kedvű magánszemélyek. Az alkotásokból december ötödikén nyílt kiállítás a Kiskun Múzeumban. A „Karácsonyi mézeskalács meseváros” kiállított csodái bárkinek tulajdonába is kerülhetnek, ha vásárol egy-két tombolajegyet. Az, hogy szerencsés sorszámot választott-e, az december 19-én 17 óra 30-kor a városháza előtti sorsoláson derül ki.

A múzeum idén második alkalommal rendezte meg a mézeskalács meseváros kiállítását. Sokan és szép anyaggal jelentkeztek. A szervezők bíznak abban, hogy a látogatóknak megtetszenek a kiállított meseházak, és vásárolnak tombolát, amit jótékonysági célra fordítanak.

A tavalyi rendezvény bevételéből a Szegedi úti óvoda játszóeszköz parkját gyarapították, a Kapocs Szociális Gyermekvédelmi és Egészségügyi Intézmény Átmeneti szállójának pedig egy pingpong asztalt ajándékoztak. A fennmaradó pénzből a múzeum népi játékokat vásárolt. Idén a Nagyszőlő úti Óvodának juttatják a bevételt, amit az apróságok már a kiállítás megnyitóján megháláltak egy kedves műsorral – mondta el Mészáros Márta múzeumigazgató.

A kiállítás alkotóit és az érdeklődőket dr. Ónodi Izabella, a művelődési és szociális bizottság elnöke köszöntötte.

„Az anyagnak a forma ad lelket. A mézeskalács tésztája egy olyan anyag, mely mind ízében, mind illatában kreativitásra sarkallja készítőjét. Ugyanabból a masszából készül a kis mézeskalács csillag és a gyönyörű mézeskalács templom.
Az egyik még melegében gyors örömet szerez kis majszolójának, a másik viszont akár évekig gyönyörködtető dísze lehet az Ünnepnek.
Mindkettő nagyon fontos része annak a szeretetből, ízekből, illatokból és melegségből álló hagyománynak, amely a Kiskun Múzeum jóvoltából már nem csak a szűk család öröme, hanem városunk tágabb értelemben vett nagy családjáé is. Szívmelengető látni, hogy kortól és anyagi lehetőségektől függetlenül szebbnél szebb mézeskalács alkotások készülnek.
A tészta apró változtatásoktól eltekintve ugyanaz, a motiváció és a szeretet, amellyel készülnek , szintén egy tőről fakadnak. A kreativitás és a fantázia viszont megismételhetetlen és határtalan. Az egyediség és a ráfordított munka az igazi ajándék a Mézeskalács Mesevárosban” mondta a képviselő asszony.

A kiállítás, melynek fővédnöke Csányiné Pap Andrea polgármesterné asszony volt, december 18-áig látogatható a múzeumban. A jótékonysági célt szolgáló tombolajegyeket is addig lehet megvásárolni a múzeumban a művelődési központban, a könyvtárban, valamint a Tourinform Irodában annak reményében, hogy birtokunkba kerülhet egy szép mézeskalács remekmunka.

s. r.




 

 

Kövessen minket a Facebookon is!