Dr. Ónodi Izabella 2016. január 22. 18:00

„Isten, áldd meg a magyart”

Képgaléria
„Isten, áldd meg a magyart”
Január 22-én országszerte megünneplik a Himnusz születésének napját, amelyet 1989 óta a Magyar Kultúra Napjaként tartunk számon. Himnuszunk szövegét Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én vetette papírra, amit huszonegy esztendővel később Erkel Ferenc megzenésített.

A tudósok és irodalomtörténészek szerint a magyar nép Himnusza különleges, hiszen a többi nép nemzeti éneke többnyire az uralkodó vagy az uralkodóház iránti hűséget is erőteljesen hangsúlyozza, a miénk pedig az évszázadokon át szorongatott, kétségbeesett nép imádságát közvetíti a megtartó Istenhez. Bátran állíthatjuk, hogy Himnuszunk egyben Nemzeti imádságunk is. Ilyen Himnuszt pedig talán egyetlen európai nép sem mondhat magáénak, mint amilyet nekünk hagyott örökül Kölcsey. Ezért Kiskunfélegyházán A Magyar Kultúra napján versennyel ünnepelték meg a Himnusz születésnapját.

A kulturális eseményt a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület irodalmi szekciója hirdette meg városunk középiskolás tanulói számára, melyet a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban rendeztek meg. Az alkalom megnyitóján ünnepi beszédet mondott dr. Ónodi Izabella, a Művelődési és Szociális Bizottság elnöke, ezután kezdődött el a megmérettetés.

Minden középiskolából 2 tanuló jelentkezését várták. Volt olyan iskola, amelyik nem használta ki ezt a lehetőséget, és csak egy diákkal nevezett a versenyre, így 5 iskolából összesen 9 tanuló vett részt a megmérettetésen. Minden versenyző két költeményt adott elő: Kölcsey Ferenc Himnuszát és egy szabadon választott Petőfi Sándor verset.

A zsűritagok elmondása szerint, nehéz volt a választás, mert mindenki felkészülten érkezett a könyvtárba. A szakmai zsűri tagjai: Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke, Laczkóné dr. Szabó Klára, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke és Mayer Lászlóné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület választmányának tagja.

Az első három helyezett oklevelet és egy-egy könyvcsomagot kapott ajándékba. Idén a zsűri három különdíjat is osztott a fiataloknak, de a többiek sem távoztak üres kézzel, hiszen egy emléklappal, „A mi Petőfink” című kiadvánnyal és sok-sok tapasztalattal is gazdagodott.
 

A verseny eredménye:

1. helyezett: Tapodi István Béla, Kossuth Lajos Szakközépiskola

2. helyezett: Kovács Ferenc, Szent Benedek Gimnázium

3. helyezett: Barna-Pap Bianka, Móra Ferenc Gimnázium
 

Különdíjasok: Varga Zoltán Szabolcs - Szent Benedek Gimnázium, Könyves Mirjam - Constantinum Gimnázium, Izer Klaudia Annamária - Constantinum Intézmény.


V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!