Bugac 2016. február 3. 14:30 Forrás: Petőfi Népe

Kopjafa Bicskey Lukács emlékére

Kopjafa Bicskey Lukács emlékére
A tavaly tavasszal elhunyt Bicskey Lukács színművész tiszteletére állítottak kopjafát a közelmúltban a község parkjában.

A színész a bugaci Kurultaj egyik ikonja volt. Európa egyik legnagyobb hagyományőrző ünnepét a Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlést és az Ősök napját a Turán Szövetség hívta életre és 2010 óta rendezik meg Bugacon. Ez az ünnep honfoglaló őseink és dicső elődeik, Attila és Árpád vezér előtt tiszteleg és célkitűzése egy, a hivatalos állami ünneprendbe illesztett ünnepnap beiktatása, melyen róluk emlékezik meg az egész nemzet.

Ennek a célkitűzésnek a magyar társadalom legkülönbözőbb rétegeiből akadtak támogatói, akik azonnal a kezdeményezés mellé álltak. Köztük színészek is, mint Bicskey Lukács, aki több történelmi filmben is szerepelt, a lovas nomád ősmagyar világ közel állt szívéhez, így előtte nem volt ismeretlen a Kurultaj. Az első hívó szóra csatlakozott az Ősök Napja szervezőihez és vállalta el annak műsorvezetői, ünnepmesteri teendőit. 2015 tavaszán azonban utolérte az elkerülhetetlen. A gyógyíthatatlan betegség szívós küzdelme ellenére április 8-án legyűrte.

Lukács végakarata az volt, hogy Bugacon nyugodjon, ott ahol a legjobban érezte magát, így az Ősök napján több száz hagyományőrző, honfoglalás-kori nomád viseletben, őseink hite szerint, sámándobok és ének hangjaival búcsúztatta. Hamvait a pusztában szórták szét. Az esemény emlékére Nemes Sándor, hejcei fafaragó mester – aki a Kurultaj életfáját is faragta – készített egy emléktáblát, melyet a közelmúltban Bugac központjában a parkban helyeztek el – mondta el Szabó László polgármester.





 

Kövessen minket a Facebookon is!