Dr. Ónodi Izabella 2016. július 20. 09:30

Jövőre is várja a fiatalokat a Pattanj Palkó Népművészeti Tábor

Képgaléria
Jövőre is várja a fiatalokat a Pattanj Palkó Népművészeti Tábor
Népművészeti tábort szervezett Petőfiszálláson a Sorsocskák Alapítvány. A Pattanj Palkó Népművészeti Táborban néptáncot, népdalt és népi hangszeres zenét tanultak a fiatalok képzett oktatók és fiatal, gyakorló népművészek irányításával. Az egy hetes munka eredményét az 52 nebuló egy gálán mutatta be szüleiknek, barátaiknak és ismerőseiknek.

Az első tábor megszervezésének kezdeményezője dr. Ónodi Izabella, önkormányzati képviselő volt, aki elképzelésének megvalósításához gyorsan megtalálta a segítőket, támogatókat is. Tarjányiné Lencsi népművész segített a szakmai program kialakításában, a Pálos rend és az önkormányzat helyet biztosított a foglalkozásokhoz és a szálláshoz, valamint segítséget nyújtott az étkeztetésben, de a szülők folyamatos támogatását is élvezhette a főszervező.

A foglalkozások vezetői is örömmel vettek részt a közös munkában. A csoportok úgy álltak össze, hogy egy mentor tanár egy tanuló tanár segítésével dolgozott. A tábor szakmai irányítója Szengyel István, a kistarcsai Pannónia Néptáncegyüttes vezetője volt, akit a néptáncosok foglalkoztatásában gyakorló tanárként Papp Nóra segített. Ők a nagyobb gyerekeket, míg a kisebbeket Jánosi Ágnes és Beták Barnabás tanította táncolni. Manninger Katica népdalok szépséges világával ismertette meg a gyerekeket. A népzene rejtelmeibe Kisgyőri Krisztián és Szabó Zoltán avatta be a fiatalokat.

A tábor feszes programot kínált. Reggel hétkor már ébresztő volt, 9 órakor pedig megkezdődtek a foglalkozások. Ebéd után volt egy kis pihenő, de rövid szieszta után folytatódott a muzsika, a tánc és az ének, vagy éppen kézműves foglalkozással - többek között Fricska Renáta vezetésével - szappankészítéssel múlatták az időt. Ezek után következhetett a táncház, ahol a néptáncok mellett a polgári táncok alaplépéseit is gyakorolhatták a táborozók.

A sűrű program ellenére senkin nem látszódtak a fáradtság jelei, sőt a záráskor már a jövő évet kezdték tervezgetni a résztvevők és táborszervezők.

Dr. Ónodi Izabella elmondta, hogy az idei év tapasztalatait összegezve 2017-ben két részre bontják a Pattanj Palkó Népművészeti Tábort. A kicsiknek toborzó tábort szerveznek idehaza. A nagyobbak, és a legtehetségesebbek (közel húsz fővel) Székelyföldön, Kászonimpérben fognak táborozni, ahol helyi alkotóktól tanulhatnak zenélni, táncolni és kézműveskedni.

H. S.




 

Kövessen minket a Facebookon is!