Elhunyt Fülöp herceg

Elhunyt Fülöp herceg

2021. április 9. 17:00

99 éves korában, egy hónapnyi kórházi tartózkodás után otthonában elhunyt Fülöp, edinburghi herceg. Pártállásra való tekintet nélkül mindenki a tisztelet hangján beszél II. Erzsébet pénteken elhunyt férjéről. A közösségi médiában kegyeleti okokból részben kommentelni sem lehet.

Részletek
A Tisza nevében

A Tisza nevében

2021. április 5. 17:30

Egy hete debütált a Youtube-on Ljasuk Dimitry: A Tisza nevében című dokumentumfilmje, amely a Tisza, illetve Kárpátalja hulladékproblémáját mutatja be.

Részletek
Magyarországon próbálják ki először élesben a Coca-Cola papírpalackját

Magyarországon próbálják ki először élesben a Coca-Cola papírpalackját

2021. február 17. 16:00

A magyar fogyasztók próbálhatják ki először azt az innovatív papírpalack-prototípust, amit a Coca-Cola és a dán Paboco feltörekvő cég fejlesztett ki tavaly. Az év második negyedévében 2000 hazai vásárló találkozhat az újfajta csomagolási megoldással. Az első európai piaci teszt során a Coca-Cola növényi alapú itala, az AdeZ kerül az új papírpalackba, és Magyarország egyik leggyorsabban növekvő online élelmiszer-kiskereskedőjével, a Kifli.hu-val kötött partnerségen keresztül juthat el a fogyasztókhoz.

Részletek
Felfedezték a tejipar legnagyobb innovációját

Felfedezték a tejipar legnagyobb innovációját

2021. január 18. 16:00

Az A2-es tej az utóbbi évek legnagyobb tejipari innovációja. Az úgynevezett „szupertej” titka, hogy sajátos fehérjeszerkezete miatt kevésbé okoz emésztési panaszokat. A Debreceni Egyetem kutatói azon szarvasmarha fajták feltérképezésébe kezdtek, amelyek ilyen tejet állítanak elő.

Részletek
Rendszer az éghajlati rendszerben

Rendszer az éghajlati rendszerben

2021. január 10. 08:00

Középiskolai tanulmányainkból mindannyian emlékezhetünk arra, hogy Magyarország a mérsékelt-övi kontinentális éghajlat fogalmával írható le. De mi alapján lett ez eldöntve és vajon az éghajlatváltozás erre is hatással lehet? Az éghajlati-osztályozás módszertana és eszköztára egy rendkívül sokváltozós rendszerben kíván átláthatóságot teremteni. Az éghajlat-osztályozás segítségével vizsgálhatjuk mely területek alkalmasabbak az életre az embereknek és a többi élőlénynek. A globális klímaváltozás miatt azonban ezek a rendszerek és fogalmaink is mozgásban vannak. Egyes területek besorolását – mint a sarkvidékét – már biztosan meg kell változtatnunk a század végéig, mert mostani fogalmaink nem fogják leírni az akkori állapotokat. Ez pedig túlmutat a klímatudomány hatáskörén, hiszen az éghajlati övek és osztályok megváltozása a mi életfeltételeinket is jelentősen befolyásolja.

Részletek
Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat a vajdaságiaknak

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat a vajdaságiaknak

2020. december 17. 17:00

Két vajdasági művelődési egyesület és egy magánszemély évtizedes munkáját ismerték el Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal. Az oklevél mellé emlékplakett, valamint 1 millió forintos pénzjutalom is jár. Az elismerést Magyarország miniszterelnöke tíz olyan külhoni magyar személynek és szervezetnek adományozta, amelyek a közösségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek. A díjakat a Pannon RTV székházában vehették át ma a kitüntettek.

Részletek