970-ben együtt vonultak hadba Bizánc ellen a magyarok és a vikingek

970-ben együtt vonultak hadba Bizánc ellen a magyarok és a vikingek

2022. szeptember 25. 16:00

Európa a VIII. és IX. században a tenger felől érkező vikingektől, majd a X. században a keletről betörő magyaroktól rettegett. Nyugaton nem, de keleten számos alkalommal keresztezték a skandináv harcosok őseink útját. A Szent István-kard északi származású, míg Svédországban magyar íjakat találtak a régészek. A National Geographic új, „Vikingek: A dicsőségtől a bukásig” című sorozata október 2-án mutatkozik be Magyarországon, ennek apropóján Katona Csete, a Debreceni Egyetem Történettudományi Intézetének oktatója foglalta össze a két nép találkozásinak történetét.

Részletek
A legmelegebb nyár 1901 óta

A legmelegebb nyár 1901 óta

2022. szeptember 17. 12:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2022-es nyár az átlagnál 2,0 Celsius fokkal melegebb volt, ezzel a legmelegebb 1901 óta. Június végétől az időjárásunkat gyakran hőhullámok határozták meg, de a június is nagyrészt az éghajlati normálnál melegebb idővel telt. A tavalyi száraz nyarat idén egy hasonlóan száraz követte, így országos átlagban a nyári csapadékösszeg ismét jelentősen elmaradt az 1991–2020-as átlagtól, ezzel pedig tovább folytatódott a súlyos aszály hazánkban.

Részletek
Elhunyt Mihail Gorbacsov

Elhunyt Mihail Gorbacsov

2022. augusztus 31. 17:00

Hosszan tartó betegség után életének 92. évében kedden elhunyt Mihail Gorbacsov, a két világrendszer közötti hidegháború vérontás nélküli lezárásához döntő mértékben hozzájáruló reformer politikus, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára. Halálhírét az orosz hírügynökségek a moszkvai Központi Klinikai Kórházra hivatkozva közölték. A volt államfőt a sajtóértesülések szerint várhatóan a felesége, Raisza mellé fogják eltemetni a moszkvai Novogyevicsje-temetőben. A kérdésben a család dönt majd.

Részletek