150 éves az Országos Meteorológiai Szolgálat

150 éves az Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. május 9. 12:00

Az elmúlt másfél évszázadban európai és világviszonylatban is kiemelt szakértelemmel és technológiai háttérrel rendelkező szervezetté nőtte ki magát az Országos Meteorológiai Szolgálat – közölte Nagy István agrárminiszter. A jubileumi évforduló kapcsán a tárcavezető és Radics Kornélia, az OMSZ elnöke közösen helyezett el időkapszulát a Marczell György Főobszervatóriumnál.

Részletek
Hajóroncsok kerültek elő a Michigan-tóból

Hajóroncsok kerültek elő a Michigan-tóból

2020. május 9. 14:00

A Kárpát-medencében ez mostanában ismeretlen helyzet, de bizony vannak a Földnek olyan pontjai, ahol az átlagosnál jóval csapadékosabb volt az időjárás az elmúlt egy évben. Ezek közé a helyek közé tartozik az észak-amerikai Nagy Tavak vidéke is.

Részletek
50 éve ünnepeljük a Föld napját

50 éve ünnepeljük a Föld napját

2020. április 22. 14:00

Jelenleg nem lehet kimenni a folyópartra szemetet szedni, de otthon is ünnepelhetjük a gyerekkel a Föld napját. 1970. április 22-én volt az első ilyen nap, az első környezetvédő szervezetek pedig ezt követően jöttek létre.

Részletek
Ma lenne 18 éves az IWIW

Ma lenne 18 éves az IWIW

2020. április 14. 17:00

Tizenhat évvel ezelőtt pontosan ezen a napon kezdődött a legsikeresebb magyar közösségi oldal, a wiw, később iwiw története, aminek csúcskorszakában 4,7 millió regisztrált felhasználója volt. Aztán Magyarországon is megjelent a Facebook, és 2010-re olyannyira elterjedt, hogy az iwiwet végül bezárásra kényszerítette. Az egyik alapítója – tulajdonképpen egy korai startupper –, Várady Zsolt azonban akkor már alig kötődött hozzá, hiszen jóval korábban kiszállt a működtetéséből.

Részletek
90 éves a Medve sajt

90 éves a Medve sajt

2020. március 14. 12:00

1925-ben Magyarországra is elhozta a világújdonságnak számító, úgynevezett dobozsajtot Stauffer Frigyes sajtkészítő mester. A kezdeti sikerek után a csomagolásra rákerült a készítő szülőhazájának címerállata, a svájci Bern kantonjának medvéje és így, 1930-ban megszületett a minőségi nagylyukú sajtból készülő Medve sajt. Pár évvel később már Európa és Amerika számos országába exportálták a terméket egészen az államosításig, ami teljesen újraírta annak történetét. A megszületésének 90-ik évfordulójára újra a régi, ikonikus külsőjét kapja vissza az egyik legsikeresebb magyar termék, a Medve sajt.

Részletek