Vízpótlásra szorulhat a Balaton 2040-től

Vízpótlásra szorulhat a Balaton 2040-től

2023. július 4. 16:00

Az éghajlatváltozás lehetséges hatásairól, valamint az általa okozott károk mérséklésének módjairól tanácskoztak a Balatonnal foglalkozó szakértők a Veszprém vármegyei Tihanyban. A szakértők szerint 2040 és 2060 között csak alkalmanként kell majd a tó vizét pótolni, utána viszont már rendszeresen. Óvakodni kell a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak felerősítésétől, például a mikroklímát, a széljárást megváltoztató, valamint a természetes élőhelyeket átalakító beavatkozásoktól.

Részletek
Július 1-jén megszűnik a Google 10 éves szolgáltatása

Július 1-jén megszűnik a Google 10 éves szolgáltatása

2023. június 24. 16:00

A Google egyik méltán népszerű, ingyenesen elérhető webanalitikai szolgáltatása, a Google Universal Analytics július 1-jétől végérvényesen befejezi az adatgyűjtést. Helyette a már 2020-tól elérhető Google Analytics 4 fog üzemelni, amit minden weboldal-tulajdonosnak és webfejlesztőnek érdemes használnia, ha adatokat szeretne gyűjteni a weboldal forgalmáról és a látogatók tevékenységeiről.

Részletek
Itt az ideje, hogy megvegyük az utolsó routert: eljött a wifi végének kezdete

Itt az ideje, hogy megvegyük az utolsó routert: eljött a wifi végének kezdete

2023. június 4. 16:00

Van ez a mondás, hogy „Ott vagyok otthon, ahol a telefonom automatikusan csatlakozik az internethez.” Ehhez ugye az kell, hogy egyrészt tudom a wifi-jelszót, másrészt be van állítva, hogy automatikusan csatlakozzon. Mint minden mondás, ez is lassan érvényét veszti. A telefonom ugyanis állandóan fenn van az interneten a mobilnettel. Ha a mondás igaz lenne, akkor otthon vagyok bárhol, ahol van térerő.

Részletek
Változás a meteorológiai veszélyjelzés kritériumrendszerében

Változás a meteorológiai veszélyjelzés kritériumrendszerében

2023. május 6. 12:00

Az egyértelmű és egységes kommunikáció jegyében az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszerében a figyelmeztető előrejelzéseket ezentúl a hőség helyett magas középhőmérsékletre adja ki. A változás annak érdekében történt, hogy egyértelműbb legyen: a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, az országos tisztifőorvos rendeli el figyelembe véve az OMSZ előrejelzéseit, veszélyjelzéseit.

Részletek
Ferenc pápa húsvéti Urbi et Orbi üzenete

Ferenc pápa húsvéti Urbi et Orbi üzenete

2023. április 9. 14:00

A Szentatya április 9-én, húsvét vasárnapján az Urbi et Orbi áldásnál mondott szavait adjuk közre teljes egészében, magyar nyelven, amelyet Török Csaba, az Esztergom-Vári Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyházi Plébánia kormányzója fordított.

Részletek
Drónokkal a zöldhatárban

Drónokkal a zöldhatárban

2023. április 10. 16:00

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelt feladata – az illegális tevékenység megakadályozása érdekében – az ország zöldhatárainak ellenőrzése. Ezeken a határszakaszokon a csempészek a legkülönfélébb módszerekkel, például drónnal, sárkányrepülővel, kisrepülővel próbálják bejuttatni árujukat. A NAV saját beszerzései mellett most külső forrásból is érkeztek a határ ellenőrzését támogató felszerelések: a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. felajánlásának köszönhetően új drónokkal bővül a pénzügyőrök arzenálja.

Részletek
Filmet is alkot a Mesterséges Intelligencia

Filmet is alkot a Mesterséges Intelligencia

2023. április 23. 16:00

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig az Midjourney program alkotta meg. Humán oldalról Kondacs András, az Eltűnt Budapest youtube-sorozattal ismertté vált Animatiqua vezetője inspirálta a szokatlan fejlesztési folyamatot. Megrázó – de tulajdonképpen lehetséges – jövőkép rajzolódik ki a háborús sci-fi-ben, ahol az elszabadult Mesterséges Intelligencia a platóni állam-modellel randevúzik. Ez lenne a holnap Budapestje?

Részletek