Elhunyt Niki Lauda

Elhunyt Niki Lauda

2019. május 21. 18:00

70 éves korában meghalt Niki Lauda háromszoros Forma-1-es világbajnok — számolt be a német Spiegel. A német dpa hírügynökség a család közlése alapján arról írt, hogy a sportlegenda hétfőn a családja körében, békésen távozott.

Részletek
Séta a 33 éves Zónában

Séta a 33 éves Zónában

2019. április 26. 16:00

33 évvel ezelőtt történt az atomenergia békés célú felhasználásának legtöbb emberéletet követelő katasztrófája. A csernobili atomerőmű egyik reaktorában április 25-éről 26-ára virradó éjjel, helyi idő szerint nem sokkal fél kettő előtt történt súlyos üzemzavar, miután az akkorra tervezett karbantartás során egy vészhelyzet-szimulációs teszt balul sült el: az egymást követő és fölerősítő műszaki hibák és szakmai tévedések következtében a négyes blokk fölrobbant, az erőmű teteje összeroskadt, a forró reaktormagból elképzelhetetlen mennyiségű radioaktív anyag került a környezetbe, a robbanás következtében keletkező tűz hője és füstje is messzire terítette a mérgező anyagokat.

Részletek
Áttörés: íme, az első fotó egy fekete lyukról

Áttörés: íme, az első fotó egy fekete lyukról

2019. április 10. 17:00

A kutatást az Event Horizon Telescope projekt vezette a különleges kép elkészítéséhez. Egy nemzetközi tudósokból álló csapatnak sikerült egy asztrofizikai mérföldkő: fotót készíteni egy fekete lyukról. Sajtótájékoztatón mutatták be a felvételt, amit az Event Horizon Telescope nevű rendszer segítségével, nyolc teleszkóp összekoordinált munkájával készítettek.

Részletek
Új tanulmány a mobilsugárzásról

Új tanulmány a mobilsugárzásról

2019. február 10. 16:00

Rendkívül részletes adatbázist készített a Német Sugárzásvédelmi Hivatal (BfS) arról, hogy mekkora sugárzásnak vagyunk kitéve, amikor az egyes mobiltelefonokat használjuk. A hivatal kétféle értéket rögzített: a telefonálás során fejünket érő sugárzást, és azt, hogy nyomkodás közben mennyi energiát nyel el a testünk.

Részletek
Csíksomlyóra látogat Ferenc pápa

Csíksomlyóra látogat Ferenc pápa

2019. január 17. 12:00

Június 1-jén, szombaton tart szabadtéri szentmisét a csíksomlyói hegynyeregben Ferenc pápa - közölte az MTI-vel a Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatás ügyében illetékes sajtóreferense.

Részletek
Fekete péntek helyett Ne vásárolj semmit! nap

Fekete péntek helyett Ne vásárolj semmit! nap

2018. november 22. 13:00

Hatalmas tömeg a plázákban, vásárlási láz, a konzumkultúra diadala vagy tudatos, minőségi élet, aminek a középpontjában nem a vásárlás áll? Venni vagy nem venni? A reklámok üzenete számunkra, hogy azok vagyunk, amit fogyasztunk: amit megveszünk, megeszünk, felveszünk. De az értékünk, személyiségünk tényleg a fogyasztásunktól függ?

Részletek