Javuló hatékonyság, csökkenő állatlétszám

Javuló hatékonyság, csökkenő állatlétszám

2024. január 5. 14:00

Jelentős előrelépést ért el az elmúlt néhány évben a hazai sertéságazat. Bár az állomány az európai trendhez hasonlóan visszaesett, a csökkenés mögött azonban részben a hatékonyság növelése áll. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint ez az eredmény annak tükrében még kiemelkedőbb, hogy az elmúlt években számos megpróbáltatás érte az ágazatot.

Részletek
Közös tudásbázist építenek a hazai agráregyetemek

Közös tudásbázist építenek a hazai agráregyetemek

2023. december 27. 16:00

A 21. században a tudás és az innováció a legnagyobb érték, a modern mezőgazdaság versenyképességének alapja. Ennek szellemében zajlott a Debreceni Egyetem Agrárkabinetjének történelmi léptékűnek nevezhető, legutóbbi ülése. A Parlamentben tartott fórumon három hazai agrárképző egyetem és egy kutatóintézet kötött szövetségi és együttműködési megállapodásokat. A megállapodások kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen olyan közös tudásbázis jöhet létre, amely megalapozza a jövő agráriumát.

Részletek
Befejeződnek az őszi betakarítási munkálatok

Befejeződnek az őszi betakarítási munkálatok

2023. november 18. 12:00

Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, a munkálatok végét jelentősen megnehezítette az elmúlt hetek csapadékos időjárása – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Részletek
Szélsőségek a kukorica árában: továbbra is nagy a bizonytalanság

Szélsőségek a kukorica árában: továbbra is nagy a bizonytalanság

2023. november 14. 16:00

Nagyon emlékezetes év lesz 2023 a magyar gazdálkodók számára. Egy év alatt a tények és remények mondhatni megjárták a mennyet és a poklot. A klímaváltozásból adódó időjárási anomáliák, a globális világ gazdasági és politikai hatásai nem kerülték el Magyarországot sem, soha nem látott bizonytalanságot, szélsőséges gazdálkodási környezetet teremtve a mezőgazdasági termelők számára. Ennek eredményei pedig a kukoricatermesztésben is megjelentek.

Részletek
Ismét  kötelező zártan tartani a baromfikat

Ismét kötelező zártan tartani a baromfikat

2023. október 30. 17:00

A fokozott madárinfluenza veszély miatt dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos elrendelte a magas kockázatú területeken a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását. Az érintett vármegyékben a háztáji állományokat érintő előírás a fedett helyen történő etetés és itatás, azonban esetükben a zártan tartás csak ajánlott.

Részletek
Itt a ősz, itt a sütőtökszezon

Itt a ősz, itt a sütőtökszezon

2023. november 1. 16:00

A hazai fogyasztók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő őszi-téli csemege nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is, sőt, gazdag karontinoid tartalmának köszönhetően a kozmetikaipar is széles körben alkalmazza a bőr öregedésének megállítására. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB körképe szerint az egyik legelterjedtebb hazai fajta a nagydobosi, amellyel már konyhakész állapotban, tisztítva, darabolva is találkozhatnak a vásárlók. A sütőtök ugyanakkor nem összekeverendő a lámpáskészítésre is használt dísztökökkel, ez utóbbiak ugyanis nem alkalmasak a fogyasztásra.

Részletek