Szakmai rendezvénysorozat Valódi állatjólét címmel 

Szakmai rendezvénysorozat Valódi állatjólét címmel 

2024. február 20. 16:00

„Valódi állatjólét” címmel indít rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek célja olyan ismereteket átadni a gazdálkodók számára, amelyek segítségével fejlődést érhetnek el ezen a téren. A rendezvénysorozat első állomásaként a haszonállatok szállítás közbeni jólétével kapcsolatban tehetnek szert újabb ismeretekre a résztvevők. Ezt követően pedig a gyakorlatban is megismerkedhetnek a legmodernebb állatjóléti fejlesztésekkel.

Részletek
Véget ért az országos kukorica fajtakísérlet

Véget ért az országos kukorica fajtakísérlet

2024. január 29. 14:00

Összesen 46 kukoricahibrid teljesítményét vizsgálták 2023-ban a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kukorica posztregisztrációs fajtakísérletében. A tizenhetedik alkalommal szervezett fajtakísérlet az ország 8 eltérő termesztési adottságú pontján zajlott.

Részletek
11 pontos feladatlista – fontos teendők januárban

11 pontos feladatlista – fontos teendők januárban

2024. január 18. 18:00

Ilyenkor, a téli, hidegebb hónapokban is akad tennivaló bőven a kertekben, de most van itt az ideje annak is, hogy megtervezzük, mit, hova és hogyan ültetünk idén. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy ilyenkor érdemes átnézni és leellenőrizni a vetőmagkészletünket, illetve a szerszámaink, kerti eszközeink állapotát. Íme, mely munkákat érdemes és ajánlott januárban elvégezni a kertben, hogy azután tavaszig kicsit pihenhessünk, felkészülve az ültetések időszakára.

Részletek
Javuló hatékonyság, csökkenő állatlétszám

Javuló hatékonyság, csökkenő állatlétszám

2024. január 5. 14:00

Jelentős előrelépést ért el az elmúlt néhány évben a hazai sertéságazat. Bár az állomány az európai trendhez hasonlóan visszaesett, a csökkenés mögött azonban részben a hatékonyság növelése áll. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint ez az eredmény annak tükrében még kiemelkedőbb, hogy az elmúlt években számos megpróbáltatás érte az ágazatot.

Részletek
Közös tudásbázist építenek a hazai agráregyetemek

Közös tudásbázist építenek a hazai agráregyetemek

2023. december 27. 16:00

A 21. században a tudás és az innováció a legnagyobb érték, a modern mezőgazdaság versenyképességének alapja. Ennek szellemében zajlott a Debreceni Egyetem Agrárkabinetjének történelmi léptékűnek nevezhető, legutóbbi ülése. A Parlamentben tartott fórumon három hazai agrárképző egyetem és egy kutatóintézet kötött szövetségi és együttműködési megállapodásokat. A megállapodások kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen olyan közös tudásbázis jöhet létre, amely megalapozza a jövő agráriumát.

Részletek