Szabó József 2019. augusztus 14. 07:30

A Templomhalom fejlesztését szeretné a képviselő-jelölt

Képgaléria
A Templomhalom fejlesztését szeretné a képviselő-jelölt
Szabó József, a 6. választókörzet önkormányzati képviselőjelöltje 12 éve él a Bankfaluban, és már körvonalazódtak az elképzelései, hogy sikeres megválasztása esetén milyen fejlesztéseket kíván megvalósítani.

Egyik szívügye, hogy a Templomhalom, Félegyháza legrégebbi történelmi emléke tovább bővüljön, szépüljön. A napokban a helyszínen a feltárás vezetőjével, az emlékhely gondozójával dr. Rosta Szabolccsal, a kecskeméti Katona József Múzeum igazgatójával és Rosta Ferenc alpolgármesterrel ennek lehetőségeit, részleteit egyeztették.  

A megbeszélés eredményét így összegezte lapunknak Szabó József: – Az elmúlt évek ásatásai bizonyították, hogy a város történetének legjelentősebb pontja a Templomhalom. Az évek során folyamatosan tárult a szemünk elé Félegyháza egyre régebbre visszavezethető múltja, az, hogy itt már 900 évvel ezelőtt is éltek emberek. Dr. Rosta Szabolcsnak és régész munkatársainak köszönhetően számos lelet előkerült, és az első templom maradványai bizonyítják ezt. A munkálatok évekig eltartottak. A feltárással párhuzamosan a környezet szépítésére is gondot fordítottak. Ma már vannak pihenőpadok és játszótér, fákat ültettek és füvesítettek. Tehát az ide érkező városlakókat és vendégeiket az ősi maradványok körül máris kellemes környezet fogadja, miközben megismerkedhetnek Félegyháza múltjával. Nagyon sokan eljönnek azért is, hogy itt készüljön el az esküvői fotójuk. Sikeres megválasztásom esetén szeretném tovább bővíteni, szépíteni, egy igazi szabadidős központtá fejleszteni az emlékhelyet, ahol a kellemes időtöltés mellett a gyerekek és felnőttek közösen ismerkedhetnek múltunkkal.

Dr. Rosta Szabolccsal ennek megvalósíthatóságáról, a részletekről beszéltünk. – Szeretnénk, ha bővülne a területe, hiszen a hely adott ehhez. Ide tartozik még egy 1,7 hektáros terület, ami jelenleg szántó. Ennek bevonásával egy csodálatos emlékparkot lehetne kialakítani, ahol baráti összejövetelek is megtarthatóak lennének, van sütés-főzési lehetőség, a gyerekek játszhatnak, sportolhatnak, télen pedig szánkózhatnak is, mert ehhez a kiváló lejtők adottak. A fásításra, zöldfelületek kialakítására nagy gondot fordítanánk, és jó lenne egy kis tavat is kialakítani. Nekünk nagyon fontos, hogy megbecsüljük ezt a területet, mert őseink emlékét ápoljuk ezzel.

Ez egy hosszú távú terv, de évről évre előrehaladva megvalósítható. A terület biztonságosságát elsők között kell javítanunk vízelvezető árkokkal, egyéb megoldásokkal. A munkálatokba természetesen bevonnánk a városrész lakóit is, akik a feltárások idején is nagyon aktívan, lelkesen segítették a régészek munkáját. Mindemellett kihasználunk minden pályázati lehetőséget, és szívesen fogadjuk a lokálpatrióta félegyháziak anyagi hozzájárulását is – tette hozzá Rosta Szabolcs.       

Én 12 éve élek a Bankfaluban, szívügyemmé váltak a körzet fejlesztései, történései. Képviselőként szeretnék mindent megtenni érte. Ehhez remélhetőleg a városvezetés is segítségemre lesz. Fontos számomra a Templomhalom további építése, de tudom, hogy számos orvoslásra váró feladat van még ezen kívül is. Képviselőként első dolgom lesz, hogy tájékozódjak, meghallgassam az itt élők igényeit, és annak alapján dolgozzam ki konkrét cselekvési terveimet. Ami máris biztos, hogy javítani kell az utak állapotán. 2024-ig jó lenne elérni, hogy minden utcát aszfalt borítson – mondta el lapunknak Szabó József.

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Önkormányzati választás - 2019