Helyi hírek 2019. december 9. 07:30

A nehézségek ellenére is sikerrel zárta 2019-et a BÁCSVÍZ

Képgaléria
A nehézségek ellenére is sikerrel zárta 2019-et a BÁCSVÍZ
Az idei év egyaránt bővelkedett feladatokban, fejlesztésekben, sikerekben és kihívásokban, nehézségekben is a BÁCSVÍZ Zrt. életében. Kurdi Viktor elnök-vezérigazgatót arra kértük, hogy tekintsen vissza a cég elmúlt tizenkét hónapjára, illetve szóljon a jövő évi tervekről is.

– Közeledve az év végéhez, látszik, hogy az üzleti tervben meghatározott pozitív eredményt el fogjuk érni. Gazdálkodási biztonságérzetünket növeli, hogy kintlévőségeink csökkentek, likviditásunk stabil. 2019 jelentős eseményei közül kiemelkedik az üzemirányító központunk átadása. Komoly fegyverténynek tartom, hogy működési területünk 58 települését tudjuk mindössze egyetlen helyről a nap 24 órájában felügyelni. Ugyancsak örömteli, hogy a terveknek megfelelően épül az új laboratóriumunk. A beruházás jelenlegi állásánál azt látjuk, hogy a megcélzott műszaki színvonal és igényesség valósul majd meg az épületben.

– Egy cég életében tizenkét hónap alatt azért többnyire nemcsak sikerek fordulnak elő, hanem adódnak nehézségek is. A BÁCSVÍZ esetében mit tudhatunk ezekről? 

– Sajnos idén is voltak robbanásszerű, nagy átmérőjű csöveket érintő töréseink, amelyeknél nagyon sok víz folyt el, és több esetben az anyagi kár is jelentős volt. Igaz viszont az is, hogy évek óta nincs meg az anyagi fedezet ahhoz, hogy a hálózatok rekonstrukcióját el lehessen végezni. Nemcsak nálunk, hanem országos szinten sem. A közműadó és a rezsicsökkentés 2013 óta évente összesen 30-50 milliárd forinttal szűkítette, csökkentette a hazai vízművek büdzséjét. Éves szinten mintegy 100-150 milliárd forint kellene ahhoz országosan, hogy a rekonstrukciókat időben el lehessen végezni, és megkezdhessük a felzárkózást egy általunk is elvárt műszaki tartalom irányába.

– Várhatók-e olyan változások, amelyek közvetlenül az ügyfeleket érintik?

– Ezek közül az egyik a vízmérők leolvasási gyakoriságának megváltozása. 2019-ben megkezdtük az átállást a lakossági szektorban az évi egyszeri leolvasásra. Több üzemmérnökségen ez már megvalósult, és 2020 I. negyedévétől a teljes működési területünkön alkalmazzuk az új módszert. A felhasználókat érintő elektronikus csatornáink is tovább bővültek az idei évben. Ezt a tendenciát folytatni fogjuk, és nagyon szeretnénk, ha minél többen megtalálnák az online ügyintézés módját, lehetőségét.

– Milyen fejlesztések, beruházások történtek, illetve vannak folyamatban jelenleg is Kiskunfélegyházán.

– A Zöld város projekt keretében, illetve ahhoz kapcsolódóan az önkormányzat kérésére a Béke téren és a Petőfi téren is elvégeztük régi vezetékek kiváltását, cseréjét. Egy jelentős honvédségi beruházáshoz kaptunk megbízást a víz- és csatornaszolgáltatás kiépítésére, és a város ipari parkjának bővítése kapcsán is épülni fognak további víz- és csatornavezetékek. Ugyanazon a környéken, a Szegedi úton egy étolajgyártó üzem esetében várható a szűkössé vált hálózat-keresztmetszet bővítése. Az önkormányzat által végzett közterület felújításhoz kapcsolódóan a Perczel Mór és a B. Szabó József utcákban végeztünk ivóvízhálózati rekonstrukciót, és hasonló várható még a Pázmány Péter és a Korona utcákban is. Lakossági igények alapján építettünk, illetve építünk ki gerincvezetékeket a bikahegyi térségben, a Rozmaring utcában és a Kökény utcában, valamint a haleszi térségben is. Az eddigi és a későbbi munkálatok esetében is köszönjük a lakosság türelmét, megértését.  

– Összességében milyennek értékeli az elmúlt 12 hónapot?

– A nehézségek ellenére is sikerrel zártuk 2019-et. Gazdasági egyensúlyunk stabil, vannak szép beruházásaink, jelentős munkáink. Szolgáltatási színvonalunk megbízható, és az ügyfelek által magasra értékelt. Ez utóbbit támasztja alá, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal országos szintű felhasználói elégedettség felmérésén kiváló eredményt értünk el. Arra a kérdésre, mely szerint a felhasználó összességében milyen színvonalúnak értékeli, illetve mennyire elégedett szolgáltatója működésével, a 40 hazai víziközmű vállalat közül a BÁCSVÍZ kapta a legmagasabb – a 10-es skálán 9,4-es – pontszámot.


Kurdi Viktor elnök-vezérigazgató

– Ezen az úton haladva mit hozhat a cég számára a következő esztendő, milyenek a kilátásaik 2020-ra?

– Jelentős jogszabályi változás nem várható, azokkal a lehetőségekkel, abban a szabálykörnyezetben kell dolgoznunk, amelyeket jelenleg is ismerünk. Ugyanakkor reménykedem abban is, hogy születnek olyan döntések, amelyek a rekonstrukciót, az energiahatékonyságot, a munkahelyek megtartó képességét növelni fogják. Bízom benne, hogy lesznek majd olyan központi források az ágazatban, amelyekből ezeket a célokat lehet finanszírozni, és bízom abban is, hogy kollégáink elkötelezettsége továbbra is legalább olyan szinten marad, mint ahogy azt idén tapasztalhattuk. Hiszek abban, hogy ha ez így lesz, akkor a 2020-as jubileumi évünk – amely a cég megalakulásának 70. évfordulója – legalább ugyanolyan sikeres lesz, mint a 2019-es volt.

KIS ODAFIGYELÉSSEL NAGY KÁROK ELŐZHETŐK MEG!

Igaz ez a házi vízellátó rendszerekkel és vízmérőkkel kapcsolatban is. Tájékoztatjuk, hogy a hatályos jogszabályok szerint a felhasználó kötelessége a vízmérő és a házi ivóvízhálózat rendszeres ellenőrzése és karbantartása, állapotának megóvása.

Télen vízmérője fagyásveszélynek van kitéve. A legtöbb helyen a vízmérő aknák teteje egy vaslemez, ami nem jó szigetelő, ezért érdemes az aknában lévő csöveket és a mérőt vastag szövettel vagy egyéb szigetelő anyaggal betakarni.

KÉRJÜK, GONDOSKODJON AZ ELFAGYÁS ELLENI VÉDELEMRŐL! A BELSŐ VEZETÉKRENDSZER MEGHIBÁSODÁSA MIATT IS NAGY MENNYISÉGŰ VÍZ FOLYHAT EL ÉSZREVÉTLENÜL.

Az aknában, ahol nem fedi hőszigetelő földréteg a csövet, illetve ahol nincs fogyasztás huzamosabb ideig, az álló víz könnyen befagyhat, ezért különösen a nem lakott ingatlanok, üdülők esetében kell a víztelenítésre és a fagytalanításra ügyelni.

JAVASOLJUK, HOGY HAVI RENDSZERESSÉGGEL ELLENŐRIZZE VÍZMÉRŐJÉT, FIGYELJE FOGYASZTÁSÁT.

Felhívjuk figyelmét, hogy a rendszeres karbantartás hiányából adódó többletköltségek, valamint a szabálytalan, vagy előírásoknak nem megfelelő rendszerkialakítások miatti büntetések is a tulajdonost/felhasználót terhelik.  



Fizetett hirdetés
 

Kövessen minket a Facebookon is!