Mezőgazdaság 2023. július 22. 10:00 Forrás: MTI

Az átlagosnál több csemegekukorica teremhet idén

Az átlagosnál több csemegekukorica teremhet idén
A főbb termesztőkörzetekben jó állapotú a csemegekukorica, a termés meghaladhatja az átlagost - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken az MTI-vel.

A tavalyival ellentétben idén a csapadék és a hőmérséklet egyaránt kedvezően alakult, öntözés nélkül is jó termésben bízhatnak a gazdálkodók. Számukra a piaci helyzet szintén kedvező, hiszen az év elején minden eddiginél magasabb árra szerződtek velük a feldolgozók, sokszor előleget és öntözési prémiumot is kaptak tőlük.

A termelés költségei továbbra is magasak, az uniós piacon pedig a tavalyi rossz termés miatt megjelenhettek a kínai cégek is, nehezítve a feldolgozóipar helyzetét. A külföldi konkurencia hatását a közlemény szerint még nem lehet megbecsülni, de az árakban valószínűleg nem lehet velük versenyezni. Magyarországnak az lehet az előnye, hogy az itt termett csemegekukorica sokkal jobb minőségű, mint a távol-keleti - írták.

Belföldön az elmúlt években 30-34 ezer hektár között változott a termőterület nagysága, mennyiségét tekintve ez a legjelentősebb ipari zöldségféle. A termőtájak közül a Hajdú-Bihar a legfontosabb 10 ezer hektár feletti termőterülettel, emellett Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is több ezer hektáron terem csemegekukorica. A termőterületnek csaknem 70 százaléka öntözött, a Magyarországon termesztett fajták között ugyanekkora a szuperédes fajták aránya. A belföldi fogyasztás fejenként csupán egy-másfél kilogramm évente, így a termésnek mintegy 95 százaléka külföldre kerül - olvasható a közleményben.

 

Kövessen minket a Facebookon is!