Helyi hírek 2024. június 27. 08:00

Részt vettek a Jász Világtalálkozón a félegyházi huszár bandérium tagjai

Részt vettek a Jász Világtalálkozón a félegyházi huszár bandérium tagjai
A múlt hétvégén rendezték meg a 28. Jász Világtalálkozót Jászjákóhalmán, ahol ismét összegyűltek a jászságból elszármazottak, hogy közösen ünnepeljenek és emlékezzenek gyökereikre. Az eseményt hagyományosan minden év júniusában rendezik, hogy beiktassák az új jászkapitányt.



Dózsa Tamás Károly, a Félegyházi Kiskun Huszár Bandérium Egyesület vezetője részletesen beszélt a találkozó fontosságáról, kiemelve, hogy minden évben meghívást kapnak a jászsághoz kötődő települések is. Így Kiskunfélegyháza is képviseltette magát.



A város különleges kapcsolatban áll a jászsággal, mivel az 1743-as újratelepítés során a mai Jászfényszaru területéről érkeztek az első telepesek Félegyházára. Ez az esemény, valamint a későbbi Jászkun Redemptio, amely során a jászok és kunok visszavásárolták kiváltságaikat, örök kapcsot teremtett a két régió lakói között.



A világtalálkozón Kiskunfélegyházát Ván Jenő, a regnáló jászkun főkapitány vezette küldöttség képviselte, akik részt vettek a találkozó alkalmából szervezett színpompás felvonuláson. Ezt követően díszünnepséget tartottak, amely során a résztvevők méltó módon emlékeztek meg közös történelmi múltjukról és kulturális örökségükről.



Dózsa Tamás Károly szerint az ilyen események nemcsak a múlt iránti tiszteletet erősítik, hanem a jelenlegi és jövőbeli kapcsolatok ápolását is elősegítik: – A Jász Világtalálkozó lehetőséget ad arra, hogy megőrizzük és továbbadjuk hagyományainkat, miközben új barátságokat és kapcsolatokat is kialakítunk – tette hozzá.

V. B.
                

Kövessen minket a Facebookon is!