Nincs elég halliszt, jöhet a rovarfehérje a takarmányokba

Nincs elég halliszt, jöhet a rovarfehérje a takarmányokba

2018. augusztus 2. 16:00

Várhatóan már jövőre rábólintanak az unióban a rovarfehérje baromfi-takarmányozásban való használatára, ami hatalmas változásokat hozhat. Ez a gyorsan előállítható, alternatív fehérjeforrás akkor érhet el áttörést, amikor a teljes tartási-takarmányozási technológia kiépül majd rá.

Részletek
Egyre népszerűbb a mezőgazdasági drón

Egyre népszerűbb a mezőgazdasági drón

2018. augusztus 3. 10:00

Néhány hónapja arról számolt be az agrotrend.hu, hogy Németországban kifejlesztettek egy őzeket felderítő drónt, most pedig az öntözési problémákat kívánná megoldani a modern technológia. A víztakarékos öntözés keretében a csepegtető öntözési mód egy kényelmes, jól és széles körben használt technológia. Egy fontos tényező van, amire viszont figyelni kell, ha ilyen szerkentyűvel dolgoznánk. 

Részletek
Nyári “Szakmakóstoló” a Mezgében

Nyári “Szakmakóstoló” a Mezgében

2018. július 26. 13:00

Július 16-a és 20-a között első alkalommal rendezte meg a szakmák élményalapú megismerését előtérbe helyező „Szakmakóstoló” nevű nyári pályaorientációs hetet közösen Kiskunfélegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Képzési Igazgatósága és a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

Részletek
Mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogatnak

Mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogatnak

2018. július 25. 14:30

Újabb, 6 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdetett a Pénzügyminisztérium a mikro-, kis-és középvállalkozások munkahelyteremtő és -megőrző beruházásainak elősegítésére. Az NFA-2018-KKV kódjelű pályázat célja a vállalkozások fejlesztésén túl a helyi gazdaságok megerősítése, a területi különbségek csökkentése és a hátrányos térségek felzárkóztatása. A központi program segítségével a kkv-k többek között új eszközöket, gépeket szerezhetnek be, de a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják. A munkaerő-piaci program pályázati időszaka július 23-án nyílt meg, és szeptember 10-én zárul.

Részletek
Drágább lesz a kenyér

Drágább lesz a kenyér

2018. július 28. 10:00

Duplájára kellene emelni a kenyér árát, hogy ne legyen veszteséges a sütőipari cégek több mint fele - ezt mondta az ATV Híradónak az egyik hajdúsági cég vezetője. Ráadásul kevesebb búza terem az idén, így várhatóan emelkedik a liszt, és így a kenyér ára is. Szeptembertől 10-15 százalékos drágulást becsülnek a szakemberek.

Részletek
Felrobbannak a dinnyék a földeken

Felrobbannak a dinnyék a földeken

2018. július 19. 13:00

A földeken maradhat a termés egy jó része és sorban robbannak ott fel a gyümölcsök, mert nincs, aki leszedje azokat. A dinnyetermelők kétségbeesettek, mert elméletileg hiába lenne jó a szezon, ha komoly problémáik vannak a gyümölcs betakarításával. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint vadászni kell a munkásokat.

Részletek
Nagyon gyenge lesz az idei gyümölcstermés

Nagyon gyenge lesz az idei gyümölcstermés

2018. július 22. 16:00

Az elmúlt 10-15 év leggyengébb kajszitermésére számítanak a szakértők. Mindez a fagy miatt, ami idén főleg a Dunántúlon, Dél-Magyarországon és a Duna–Tisza köze déli részén pusztított. Így elmondható, hogy nagyon gyenge lesz ebben az évben a gyümölcstermés.

Részletek