Újabb autógyár Kecskeméten

Újabb autógyár Kecskeméten

2016. július 29. 11:08

Zöldmezős beruházás keretében egy egymilliárd eurós, egészen pontosan 313 milliárd forintos gyárbővítést hajt végre Kecskeméten a Mercedes Benz – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek reggel Budapesten. Az előkészületek még az idei év folyamán megkezdődnek, a termelés megkezdése pedig az évtized végére várható. A beruházás megszerzése már csak azért is nagy dolog, mert azokért az utóbbi időszakban sokkal többet kell tennie a célországoknak, mint korábban – mondta a miniszter. Hozzáfűzte, hogy a magyar állam ezúttal 19,2 milliárd forintos támogatást adott a projekthez.

Részletek
Amikor „nem lehet permetezni”

Amikor „nem lehet permetezni”

2016. június 30. 11:50

Egy érdekes eszmecseréről számolok most be. Nemrégiben találkoztam egy kedves, olasz szaktanácsadó kolléganőmmel, Serena Ruisivel. Úgy gondolom, hogy minden kertbarátnak és profi kertésznek hasznos információval szolgálhat az olaszok megoldása.

Részletek
„Kedves” kártevők...

„Kedves” kártevők...

2016. június 16. 11:45

Ki nem ismeri a tücsök és hangya aranyos meséjét, a „Csigabiga gyere ki” című gyermekdalt, vagy gyermekkorunk kedvenc rajzfilmhősét a kertésznadrágba öltözött Kisvakondot csavarhúzóval a kezében? A talajfelszín alatt és a felszínen aknamunkát végző hívatlan vendégekkel háborúban állunk. Talajlakó kisemlősök, kukacok, férgek sokasága komoly kárt okoz a zöldség-, gyümölcs- és dísznövénytermesztőknek. Lehetséges, hogy méreganyagok alkalmazása nélkül is ingerküszöb alá lehet szorítani a talajlakó dúró-fúró, aknamunkát végző rovarok kártételét? Megúszhatjuk „talajfertőtlenítés” = mérgezés nélkül?

Részletek
A növények csúcsrajáratása

A növények csúcsrajáratása

2016. június 2. 11:37

Most, hogy már túl vagyunk az elmúlt hetek hideghullámai okozta sokkon, és felmértük, hogy a termesztett kultúránkban mekkora kárt okozott a fagy, ideje nekilátni a megmaradt növényeink újraindításának és csúcsrajáratásának.

Részletek
Szerves tápanyagot a növényeknek!

Szerves tápanyagot a növényeknek!

2016. május 19. 11:30

Az elmúlt század elején még csak istállótrágyát használtak, növényi főzeteket készítettek a kertészek, hogy egészségesebb növény, szebb és jobb minőségű termés legyen. Sokak szerint most is „csak” ennyit kellene csinálni, hiszen régen is volt mit betakarítani...

Részletek
Sürgősségi ellátás a kertekben

Sürgősségi ellátás a kertekben

2016. május 5. 11:20

A tavaszi fagy idén is óriási károkat okozott a növénytermesztésben. A végigsöprő hideghullám miatt sok szőlőben, gyümölcsösben akár 60-70%-os termésveszteséggel kell számolni. Vannak területek, ahol az eper 90%-a elfagyott, már csak a másodvirágzásban lehet bízni. Egymás után harmadik éve szenvednek jelentős fagykárt a gyümölcsösök, különösen a kajszi, de az őszibarack is. A faiskolai termesztésben a diók, kőrisek, szivarfák és japán akácok fagytak vissza jelentősen. Növényeink állapota sok esetben annyira kritikus, hogyha emberek lennének, már intenzív osztályon ápolnák őket. Ebben a súlyos helyzetben hatékony segítségre van szüksége a kertbarátnak és a professzionális termesztőnek egyaránt.

Részletek