Helyi hírek 2018. május 20. 13:30

Madármegfigyelő központ a Platán iskolában

Képgaléria
Madármegfigyelő központ a Platán iskolában
Sok szó esik manapság az internet veszélyeiről. Álljon itt egy pozitív példa azon kimeríthetetlen lehetőségek közül, amelyek éppen az internet jóvoltából tárják szélesebbre a tudás után szomjazók számára a világot. Mert hát ki ne szeretne bepillantást nyerni például a madarak titkos életébe? Erre kínál lehetőséget a Platán iskola madárodújába kihelyezett webkamera. A részletekről faggattuk Meizl Ferenc nyugalmazott általános iskolai igazgatót, aki évek óta időt és fáradságot nem kímélve népszerűsíti a félegyházi gyerekek és felnőttek körében Herman Ottó örökségét, a környezetvédelem fontosságát, a madarak rejtelmekkel teli világát.

A madarak megfigyelése nem újkeletű dolog, hiszen már Herman Ottó – szerepe volt az Állatvédő Egyesület megalapításában – már az 1900-as évek elején elkezdte Magyarországon a madarak gyűrűzését. Ezzel betekintést és információkat kaptak a madarak vándorlásáról és életéről. A technika fejlődésével ma már lehetőség van a nagyobb testű madarakra geolokátort –jeladót – helyezni, ami folyamatosan „monitorozza” a madarak repülését és életét, ezzel többletinformációt adva az életükről. Ennél még hatékonyabb módszer az állatok megfigyelésére a webkamera.

Az eszköz felszerelését a kiváló informatikai és elektrotechnikai tudással rendelkező Udvardi István végezte. A teljes berendezés több százezer forintot ér. A Platán iskolát azonban semmilyen költség nem terheli, ugyanis a kamerákat és a hozzá szükséges anyagokat a Magyar Madártani Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun Megyei Szervezete biztosította. A webkamerához szükséges speciális odút Meizl Ferenc ajándékozta az iskolának. Ilyen berendezés az országban is kevés helyen található.

A kihelyezett két webkamera folyamatosan működik, betekintést adva ezzel a madarak életébe. 

A webkamera ezen a címen érhető el: https://www.ipcamlive.com/platanodu

V. B.

Fotók: Udvardi István

 

Kövessen minket a Facebookon is!