Helyi hírek 2018. június 5. 07:30

Máig érezhetjük az 1848-as változások jótékony hatását

Képgaléria
Máig érezhetjük az 1848-as változások jótékony hatását
Az 1848-49 es forradalom Kiskunfélegyházára és a Jászkun kerületre gyakorolt sorsfordító hatásairól tartott előadást a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Bánkiné dr. Molnár Erzsébet. A történész-levéltáros a szabadságharc 160. évfordulójának évében nem a hadi eseményekre koncentrált, hanem arra, hogy a 48-as törvények nyomán milyen meghatározó társadalmi, gazdasági változások következtek be.

Az előadó három fontos mozzanatot emelt ki a változásokból. Elsőként a nemzetőrség bevezetésének és a honvédség megjelenésének fontosságát említette. Ezt követően kifejtette, hogy mit jelentett a polgári átalakulás, aminek a lényege az volt, hogy megváltozott Magyarország államformája. Ennek köszönhetően az államigazgatás vezető elve az önkormányzatiság lett. Emellett a törvények eltörölték a jobbágyságot. Igaz, ez Kiskunfélegyházán akkor már évszázados hagyomány volt.  

Harmadik legfontosabb változásként a gazdasági élet átalakulását említette. Ennek eredményeként Félegyházán új pusztákat szereztek, gazdálkodást váltottak. Az ősiség eltörlésének hatására szabadabb lett a birtokforgalom, és megalakult az első gazdasági szervezet is a Kiskunfélegyházi Közbirtokosság.

A 48-as törvények jótékony szellemi hatását a mai napig érezhetjük – tette hozzá Bánkiné dr. Molnár Erzsébet.

s. r.

Kövessen minket a Facebookon is!