Helyi hírek 2018. július 25. 17:30

Vigyázzunk az utakon nyáron is!

Vigyázzunk az utakon nyáron is!
Itt a nyár, a legtöbb ember ilyenkor tölti jól megérdemelt nyári szabadságát, amelynek részeként sokan nyaralni indulnak. Ahhoz, hogy gondtalanul élvezhessük a nyaralást, nem árt időben és alaposan felkészülni, hogy az valóban felhőtlen legyen. Mielőtt útnak indulunk, készítsük fel autónkat, és nem árt vigyázni az utakon is.

Legyünk körültekintőek - indulás előtti teendők

Ha hosszabb út előtt állunk, automatikusan körültekintőbbek vagyunk, és hajlamosak vagyunk mindent alaposabban átvizsgálni, ellenőrizni. Ez egy hasznos tulajdonság, hiszen hosszabb útra csak kifogástalanul működő járművel szabad nekiindulni, és ez fokozottan igaz abban az esetben, ha külföldre indulunk. A nyelvi akadályok, az idegen utak, a helyismeret hiánya ugyanis megnehezítik azt, hogy külföldön segítséget kérjünk. A jármű alapos átvizsgálása szakértelmet kíván, ezért ha nem vagyunk járatosak az autó műszaki felépítésében, alkatrészeinek ellenőrzésében, akkor mindenképpen érdemes segítséget kérnünk.

Ma már a legtöbb autós tudja és alkalmazza a gumiabroncsok „évszakonkénti” cseréjét, vagyis tudjuk, hogy nyáron nyári gumikkal, télen téli gumikkal szabad csak közlekedni. A gumiabroncsok esetében azonban nemcsak az évszakos gumicserékre kell odafigyelnünk, hanem azok korára és kopottságára is: ne induljunk el hosszabb útra kopott, vagy öt évnél idősebb gumikkal! Emellett egy hosszú út előtt mindenképpen ellenőrizzük a pótkerék állapotát is, nehogy egy defektnél derüljön ki, hogy az is lyukas vagy lapos. Ellenőrizzük a futóműveket, ezt tavasszal minden évben elengedhetetlen lenne, hiszen a téli közlekedés során nagy igénybevételnek vannak kitéve.

Egy alaposabb átvizsgálás során sor kerülhet a féktárcsák ellenőrzésére, és ezzel összefüggésben a fékbetétek állapotának megállapítására. Ugyancsak fontos, hogy elegendő motorolaj legyen a rendszerben, és nem árt ellenőrizni a fékfolyadék és az ablakmosó folyadék szintjét sem, ez utóbbiból a nyári ablakmosó folyadékok a legideálisabbak, melyek hatékonyan távolítják el a szélvédőre csapódott és száradt rovarokat, azok maradványait. Ugyan nyáron csupán csapadék esetén használjuk az ablaktörlőket, ám egy nagyobb zivatar esetén hasznosak lehetnek, vessünk egy pillantást állapotukra.

A klímával rendelkező autók esetében évente egyszer a saját egészségünk érdekében szükséges, hogy kitisztíttassuk a klímaberendezést, amelynek során a szakemberek kicserélik az abban lévő szűrőket, hogy az azokban felhalmozódott pollenek, esetleges baktériumok ne okozzanak egészségügyi problémákat. Ne felejtsük itthon az árnyékolókat az ablakokra, a gyerekeknek így sokat könnyíthetünk az utazásukon.


Induljunk útnak – biztonságosan!

Az utakon nyáron is vezessünk fokozott figyelemmel, hiszen ilyenkor a tűző napfény, a folyamatos hőség hatására tompábbak, figyelmetlenebbek lehetünk, mint ahogy a többi sofőr is, tudatosítsuk ezt magunkban! Nagy melegben lassabbak vagyunk, megnő a reakcióidőnk, tartsunk emiatt nagyobb követési távolságot!

A hőség megviseli a szervezetünket, a járművekben még nagyobb forróság is lehet, ami még nagyobb igénybevételt jelent. Mindig legyen nálunk elegendő folyadék, és igyunk sokat. Álljunk meg pihenni, ha fáradtnak érezzük magunkat, már néhány perc séta, mozgás is segít az álmosság elűzésében, és a gyerekeknek is jót tesz egy kis friss levegő. Inkább érjünk oda pár perccel később, minthogy kockáztassuk egészségünket.




 

Kövessen minket a Facebookon is!