Helyi hírek 2018. október 6. 13:45

Az aradi tizenhármak példát mutatnak nekünk emberségből és hazafiságból

Képgaléria
Az aradi tizenhármak példát mutatnak nekünk emberségből és hazafiságból
Az 1848-49-es szabadságharc 169 évvel ezelőtt Aradon kivégzett hős vezéreire emlékeztek október 5-én, a művelődési központban. Emlékező beszédet mondott Balla László alpolgármester, majd a Constantinum Gimnázium színjátszó köre mutatta be az „Emlékezet és szembesülés” című darabot. A megemlékezés után a városvezetés, a helyi pártok, intézmények és civil szervezetek a Kiskun Múzeummal szembeni Aradi vértanúk-emlékoszlopnál helyezték el koszorúikat, mécseseiket.

– A magyarok szabadságáért Széchenyi, Kossuth és Deák Ferenc összefogással, együtt fordultak szembe az önkényuralommal. Nem volt bennük önzés, csak a hazájuk iránti elkötelezettség, és nemcsak önmagukért, hanem értünk, magyarokért cselekedtek.

169 évvel ezelőtt ezen a napon legjobbjaink közül tizenhármat végeztek ki akkori elnyomóik. Neveikre örökké emlékezni fogunk, míg magyar ember él a Földön. Korunk fiai pedig büszkén és szerényen nézhetnek föl hazánk mártírjaira.

A történelmi emlékezet a mai napon eszünkbe juttatja a két emberöltővel ezelőtt történteket, és nem engedi elfelejtenünk a vértanúkat, tetteiket, áldozatukat és tragikus végzetüket. Az aradi tizenhármak példát mutatnak nekünk emberségből, hazafiságból, tenni akarásból – mondta megemlékezésében Balla László.

A Constantinum Színjátszó Köre az aradi vértanúk tiszteletére rendezett városi megemlékezésen egy történelmi eseménysort vitt a Móra Ferenc Művelődési Központ színpadára. A színjátszósok az 1849 októberi eseményektől az 1867-es kiegyezésig kalauzolták el a megemlékezőket. Három oldalról igyekeztek bemutatni ezt az igen ellenmondásos korszakot: az osztrák, valamint a magyar vezetői körök részéről, továbbá egy faluban élő társaság szemszögéből. A különböző jeleneteket egy közös, nyomasztó emlék kötötte össze: az Aradon és Pesten történt kivégzések.

Az előadást rendezte Tóth Csaba, a produkcióban közreműködtek Kátai Tibor táncos növendékei.


Fotó: Fantoly Márton

Kövessen minket a Facebookon is!