Helyi hírek 2023. január 2. 16:00

Első hónapos levél 2023-ban

Első hónapos levél 2023-ban
Kedves Január, Boldogasszony hava! Még jó, hogy a hónapok között nincs féltékenység, méltatlan vetélkedés – ezek mind emberi tulajdonságok –, mert különben sok irigyed lenne, pontosan 11. Hisz veled kezdődik már régen – 1622 óta elfogadottan – az új év, s olyan vagy még, mint egy tiszta A/4-es írólap, bármi rád kerülhet 31 nap alatt.

Borítókép: Badar Tibor festménye

Igaz, a tegnapi már elmúlt, reméljük, ám amúgy is, no de hagyjuk most a piszkos anyagiakat. A lencse, borsó, bab meg bevonzza a pénzt a házba, úgyhogy a szeméttel nem volt szabad kidobni, de kinek is lett volna kedve és ereje takarítgatni pont egy tavasziasan ránk tört verőfényes kezdéskor? Az otthon tartott mulatságok romjaitól azért valahogy meg kellett szabadulni, s az utcabálok szeméthegyeitől is, reméljük, nem haragszol?

Tetszik, hogy Janus római isten nevét idézed, aki a szerencsés kezdet, kapuk és átjárók atyja volt. Kétarcúságod nem kétszínű, még a múltba nézel, de egyúttal a jövőbe is tekintesz. Így is kell, tanulni az elmúlt időszakból és felépíteni az ideit. Sok névnap között lehet szemezgetni, amit te hozol, s olyan aranyos, hogy a Fruzsina mellé 1-jén odatetted a Konkordia, Ruzsinka és Tóbiást (Sebaj) is.

Bár sok helyen dörögtek a fegyverek, azért a béke világnapjával indítottál, szeretem töretlen optimizmusod és az évet köszöntő bécsi koncert sajnos csak felvételről látott akkordjait. Szubjektív, de ha az időjárás engedi, mint most, mindig elmegyünk valahova, remélve, hogy az egész évre jellemző lesz a kíváncsi kószálás, szomszédolás, barangolás.

Persze, dicsekedhetnél a névnapjaiddal, a családokban megünnepelendő születési évfordulókkal, sok ország függetlenség, és a világ nagy részén ismert és elismert eseményeivel, de ez a mi tisztünk. Kiemelek egy párat, remélem, nem sértődsz meg, ha hiányolnád valamelyiket? Bocs, tudom, ez is emberi tulajdonság.

Szóval 6. napodon vízkereszt, vagy – Shakespeare szerint – amit akartok. A fenyőfát ilyenkor kéne megfosztani talmi díszeitől, és kiültetni, de ha nincs gyökere, a szemetes mellé helyezni, vagy nejlonba tekerve műileg kitenni a sufniba. Vannak még falvak, ahol ilyenkor dívik a "csillagozás", a gyerekek a kis Jézusról énekelnek házról házra járva. Ők még tudnak tiszta szívvel ünnepelni.

17-én Szent Antal, a betegek és állatok védőszentjének napjára gyertyát gyújtanak. Egy nap múlva Piroska "ha fagy, negyven napig el nem hagy" – hú, ez valahogy most nem hiányzik, tennél róla, hogy inkább a nap süssön? 21-én, Ágneskor a lányok böjtölnek, nem a fogyókúra miatt, hanem, hogy megálmodják jövendő párjuk nevét. 25-én Pál, többek között ekkor is, s a tél ellentétjére fordul.

Hosszú hónapnak tűnsz, és nadrágszíj-összehúzónak, pénzügyileg. Ahogy Pali bácsi – aki ilyenkor is tartja – dúdolgatja "Pénzkapáskor dínom-dánom, utána meg szánom-bánom."

1927 óta hazánkban korona helyett pengővel fizettek, utána meg forinttal. Mai napság is, általában. Vagy kártyával. 1988 óta állampolgári jog, hogy akit ki- és beengednek, külföldre utazhasson, határ már lassan a csillagos ég se, csak a pénztárca vastagsága.

Kedves Január! Próbálkozunk, hidd el, hogy harag nélkül, tiszta szívvel elkezdve ezt az évet, békét teremtsünk magunk körül és a szívünkben. Az ünnepeknek csak a hordalékát takarítsuk el, és a te minden napodat úgy kezdjük el, hogy este elégedetten sóhajtsuk, mindent megtettünk, ami erőnkből és jó szándékunkból tellett.

Minden jót kívánok neked, és mindannyiónknak!

Salánki Anikó
                             

Kövessen minket a Facebookon is!