Helyi hírek 2024. július 1. 08:00

Hónapköszöntő

Hónapköszöntő
Kedves július! Köszönjük, hogy megjöttél, már tervezzük, hogyan használjuk ki napsugaras-verőfényes heteidet úgy, hogy vigyázunk magunkra és másokra is. Tudom, szinte minden napod foglalt, mi emberek tettük ugyan azzá, de most nem is ez a lényeg. Bírod a rengeteg ünnepet, megemlékezést, nemzetközi és világnapot, a nyár közepére eső milliónyi programot, vásárt, fesztivált. Hogyne bírnád, hisz neved Julius Caesarról kaptad, azért ez nem semmi, ha egy császár a keresztszülő!

Borítókép: Shutterstock illusztráció

A legmelegebb, széna, aratás, áldás és Szent Jakab hava vagy. A méltán híres és népszerű Santiago de Compostela zarándokútnak magyarországi formulája is van, kegyhelye a lébényi apostolplébánia templom. Ennyi talán belefér a nyári költségvetésbe, bár egyes statisztikák szerint többet lehet a te 31 napodon költeni, mint az évzáró decemberben.

Ha belegondolunk, lehet benne valami igazság, hisz lehet utazni-nyaralni, a gyereket ezernyi táborba elküldeni, eljutni drága és még drágább helyekre.
Nagy-Kajmán- és a Seychelle-szigetek – ez utóbbi 15 órás repüléssel érhető el – nem tartoznak a filléres utak közé, de azért mindig telt ház van, és az ottani lakosok már kicsit bizalmatlanul nézegetik a tucatnyi gurulós bőrönddel érkezőket.

Itthon mindenki megtalálhatja a jól megérdemelt szabadsága alatti időtöltést. Lehet mozizni szabadtéren, vándorcirkuszt és színházi előadást nézni, éjszaka strandolni a leégés veszélye nélkül.  Képzőművészek alkotómunkáját leshetik meg az érdeklődők, autós, motoros, lovas találkozók egymást érik, utcazenészek telepednek ki a parkokba, terekre, lehet kézműves fagylaltot nyalogatni, kézműves sört iszogatni: gyümölcsízűt és mindentől menteset, és nem sajnálni a lángosra azt a pénzt, amit kiperkálunk érte. Hisz nyár van, mikor költsünk, ha nem most?

Gyönyörű virágok csokorba kötve, lángvirág, verbéna, menyecskeszem, mályvarózsa. S levendulaszedés, erről ne feledkezzünk el! Mint ahogy a sok zöldségről-gyümölcsről sem, hiszen alig tudunk a piacon válogatni a padlizsán, cukkini, uborka, s a még kicsit ismeretlen rukkola halmai között. A sárgadinnye mellett a mézédes görögdinnye cipelése edzésnek is beillik, és már menet közben beleharapunk az őszibarackba, s csurog le a nyári ruhánkra a nektarin leve.  

Neked, kedves nyári hónapunk, van dolgod elég. Komoly eseményekkel indítasz: Semmelweis-nap a nagy orvosra emlékezve a mai magyar egészségügy dolgozóinak tiszteletére. A köztisztviselőkről, vasutasokra, polgárőrökre, rendszergazdákra, sportújságírókra, kéményseprőkre, bíróságokra is figyelmet fordítasz. Díjazom, hogy nem vagy sznob, és az egyszerű dolgozókról sem feledkezel el. Nem vagy földhözragadt sem, hisz velünk együtt feltekintesz a Holdra, mert a te hónapodban lépett rá Armstrong és Aldrin is, és ez tényleg nagy lépés volt az emberiségnek.

Kicsit könnyedebb és elérhetőbb bárki számára a csók és ölelés világnapjának megünneplése, és sokak örömére a csokoládé és a fagylalt is kapott tőled egy kiemelt napot, mint ahogy a kaviár és a balatoni hal is.

A családok névnapoznak egy csillagfényes kerti partin, a grillezés füstje ilyenkor nem zavarja a szomszédot. A születésnapi tortán gyertyák lobognak, s tűzijátékban is gyönyörködhet a násznép, amikor házasságok köttetnek. Az Anna-bálon palotást járnak és keringőznek elegánsan a máskor lyukas farmerben feszítő fiatalok.

Hamar eltelnek a heteid, s olyan jó lesz rád emlékezni hideg-esős, didergetős őszi napokon.

Szeretettel ölelünk!

Salánki Anikó
          

Kövessen minket a Facebookon is!