Versenyjog koronavírus idején

Versenyjog koronavírus idején

2020. április 8. 16:00 | Koronavírus

A járvány befolyásolhatja a vállalati felvásárlások időzítését, ugyanakkor az Európai Unió várhatólag elnézőbb lesz a járvány miatt nyújtott állami támogatásokkal kapcsolatban – hívja fel a figyelmet dr. Horváth M. András, a Baker McKenzie versenyjogi szakértője. Emellett a fúziókra és vállalati együttműködésekre vonatkozó uniós jogalkalmazás is változhat.

Részletek
Egyelőre tartják még a munkaerőt

Egyelőre tartják még a munkaerőt

2020. április 7. 16:00 | Koronavírus

A RollSped Kft. 25 éve üzemel Kiskunfélegyházán. Hatvan kamionjuk járta folyamatosan Európa és Magyarország országútjait. A koronavírus megjelenése óta azonban a legtöbb európai üzem leállt, ahova szállítottak, így sofőrjeiket hazahívták. Belföldön még 15 autójuk naponta útnak indul. Sofőröket még nem bocsátottak el. A 85 alkalmazottat csökkentett munkadíjjal még tartani tudják néhány hónapig – mondta el a Félegyházi Közlöny megkeresésére Szűcs-Szabó Sándor ügyvezető, aki azt is hozzátette, hogy a dolgozók hosszú távú megtartásához mindenképpen szükség lesz kormányzati segítségre.

Részletek
Szinte megsemmisült a baracktermés

Szinte megsemmisült a baracktermés

2020. április 8. 08:00

Kiskunfélegyházán a Marillen Kft.-nek 12 hektár kajszibarackosa van. A virágok szigorú vizsgálatára április 6-án került sor, amikor kiderült, hogy idén nem lesz baracktermés. Buszlai István ügyvezető a gyümölcsfeldolgozás okán az ország számos gyümölcstermelőjével kapcsolatban van. Az ő tapasztalataikat is megosztotta lapunkkal.

Részletek
Jól viselték a fagyokat a szántóföldi növények

Jól viselték a fagyokat a szántóföldi növények

2020. április 7. 10:00

A szántóföldi növényi kultúrák eddig jól viselték a gyakran szélsőséges időjárást. Bácsi István gazdálkodó, aki búza, köles, kukorica és mák termesztésével foglalkozik, lapunknak elmondta, hogy pillanatnyilag vetik a napraforgót és minden egyéb szükséges munkálatot elvégeznek. Úgy fogalmazott, hogy a farmerokat nem viselheti meg néhány fok mínusz, mint ahogy a koronavírus-járvány sem befolyásolhatja a munkájukat. A traktorban egyedül ülnek, természetesen a biztonsági szabályokat munka közben is betartják. Arra azért nem vállalkozott, hogy az előre várható termésmennyiségről nyilatkozzon, mert mint mondta, nagyon sokat alszanak még kint a növények a betakarításig.

Részletek
Nehéz helyzetben a kertészek

Nehéz helyzetben a kertészek

2020. április 7. 08:00 | Koronavírus

Kiskunfélegyházán és környékén a zöldségtermelők a kígyóuborka, paprika, karalábé, retek és földieper gondozásával foglalatoskodnak a fóliasátrak alatt. A munkával nincs is gond, de valamennyien arról számolnak be, hogy a vírusveszély miatt kialakult helyzetben komoly értékesítési gondjaik támadtak, mivel a nagybani piacon is egyre nehezebb értékesíteni a portékát.

Részletek
Új számlaadat-szolgáltatás lép életbe júliustól

Új számlaadat-szolgáltatás lép életbe júliustól

2020. április 3. 16:00

Alig három hónap múlva, azaz július 1-jétől lépnek életbe az online számlaadat-szolgáltatásban bevezetett változások, amely szerint minden vállalkozásnak minden olyan számla esetében, amelyet belföldi adóalany részére, belföldön állított ki – valós időben adatot kell szolgáltatni az adóhatóság felé. Amennyiben az adatszolgáltatás elmarad, számlánként akár 500 ezer forint bírságot is kiszabhat a hatóság. A MAZARS összefoglalója szerint a változás – rövidtávon – növeli az adózók adminisztrációs terheit, de célja, hogy ezáltal a jövőben általános forgalmi adó bevallási tervezetek álljanak rendelkezésre az adózók számára.

Részletek