Helyi hírek 2018. január 24. 16:00

A hospice ellátás javára báloztak idén - frissítve!

Képgaléria
A hospice ellátás javára báloztak idén - frissítve!
Idén is a jótékonysági polgármesteri bál nyitotta meg Félegyházán a báli szezont. Január 13-án, szombaton, a Móra Ferenc Művelődési Központ díszterméből varázsolt alkalmi bálteremben intézményvezetők, cégvezetők, vállalkozók, közalkalmazottak, magánemberek töltöttek el egy kellemes, könnyed estét a város vezetőinek társaságában. A bál bevételét ezúttal az Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítvány félegyházi csoportjának ajánlották fel a szervezők.

A negyedik alkalommal megrendezett társasági eseményen a Fool Moon acapella fiúcsapat adott műsort, a vacsorát pedig a Rózsakert Vendéglő szolgáltatta. Az est teljes bevétele a jótékonysági célt szolgálja. Mint azt dr. Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, az alkalom díszvendége kiemelte, a szervezők jól választottak, amikor a hospice szolgálat támogatása mellett döntöttek. Mint hangsúlyozta, a kormányzat számára is kiemelten fontos, hogy a súlyához és fontosságához méltón támogassa az otthoni betegápolást és hospice ellátást, ami abban is megmutatkozik, hogy 2017-ben 20 százalékot meghaladó finanszírozási többletben részesült ez a terület. A bál bevételét Csányi József polgármester 200 ezer, dr. Mészáros János pedig 100 ezer forintos magánfelajánlással egészítette ki.

A 600 ezer forintot január 23-án a városházán adta át Csányi József polgármester Csősziné Juhász Ildikó koordinátornak, aki elmondta, hogy az összegből az ápoláshoz szükséges fecskendőket, vércukor- és vérnyomás méréséhez szükséges eszközöket, és egy Bioptron lámpát vásárolnak, aminek nagy hasznát veszik majd szakápolási tevékenységükben. Ezen felül szeretnék a dolgozók továbbképzését is segíteni.

A hospice (palliatív) ellátás olyan egészségügyi ellátási forma, amelynek keretében gyógyíthatatlan, végső stádiumába került betegek fájdalmainak és egyéb kínzó tüneteinek megszüntetése, vagy csökkentése, a beteg életminőségének javítása, családtagok, gyászolók támogatása történik egy úgynevezett multidiszciplináris, vagyis több szakterületet érintő ellátó csoport segítségével. Így válik lehetővé, hogy egyrészt különböző szakápolási teendőket végeznek a beteg otthonában az infúziós kezeléstől a sebellátáson át a katéter cseréig, s emellett pszichés támogatást is nyújtanak az érintetteknek. A hospice szolgálat 1995 óta működik Kecskeméten, amelynek szakmai segítsége kiterjed a fájdalomcsillapításra, az otthon megvalósítható tüneti kezelésre, valamint a daganatos beteg lelki gondozására is. A hospice lényege, hogy a beteg élete utolsó stádiumában sem marad magára. Segítséget kap ahhoz, hogy fájdalmak nélkül, emberi tartással viselje állapotát, hogy méltóképpen elrendezhesse evilági ügyeit, s végül megnyugvással búcsúzhasson el szeretteitől. Ilyen értelemben a hospice talán a legteljesebben öleli fel a betegek gondozását, vagyis az egyik legnehezebb, és egyben legfelemelőbb feladat – foglalja össze Csősziné Juhász Ildikó, a félegyházi terület koordinátora, hozzátéve: nem csak a betegnek, de igény szerint a családtagoknak is sokat tudnak segíteni. Szakápolás, alapápolás a feladatuk, amit ingyenesen vehetnek igénybe a gyógyíthatatlan betegek. Az ötfős félegyházi csoport eddig több mint 200 főnek nyújtott segítő, ölelő kezet a nehéz napokban.

Fotók: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!