Helyi hírek 2019. november 5. 13:00

Volt egyszer egy Centrum Áruház

Képgaléria
Volt egyszer egy Centrum Áruház
1979. november 5-én, hétfő délután nyílt meg a Béke téren Félegyháza addigi legnagyobb üzletközpontja, az impozáns Centrum Áruház Tímár Ferenc igazgató irányításával. Megyei viszonylatban is a legnagyobbak közé tartozó kereskedelmi egység volt. Vidács Gyulával, az áruház későbbi igazgatójával beszélgettünk – aki negyed évszázadot töltött el a régi és új áruházban – a Centrum sorsának későbbi alakulásáról. Vidács Gyula november 7-ére minden volt munkatársat találkozóra invitál.

Az akkori viszonyok között kifejezetten korszerűnek számító, a mai kor követelményeinek is megfelelő, kétszintes, légkondicionált, 3150 négyzetméter alapterületű épület 63 millió forintba került. A kivitelezést a Kiskunhalasi Építőipari Vállalat (KUNÉP) kiskunfélegyházi főépítés-vezetőségének dolgozói végezték, az áruház felhúzása a vállalat addigi tevékenységének legnagyobb építkezése volt. Négyszer tágasabb a régi áruháznál, amely a Hattyúház, a régi autóbusz-pályaudvar mellett, a volt Gorkij utca sarkon, a mai szolgáltatóház helyén állt.

A modern kereskedelmi egység a nyitáskor 1524 négyzetméter  eladótéren 25 millió forintos árukészlettel rendelkezett 4 ruházati, 2 vegyesiparcikk osztályon és 160 munkatárssal fogadta a vásárlókat. A város „centrumában” elhelyezkedő áruház szokatlanul nagy készlettel és gazdag választékkal készült a megnyitóra.

A megnyitást olyan óriási érdeklődés övezte, hogy az új épület szűknek bizonyult, az utcán várakozó, az üvegajtókat szabályosan megrohamozó sok ezres vásárolni akaró tömeget csak szakaszosan tudták fogadni, beengedni az áruházba.

A méteráruosztály különböző szöveteket, selymeket, lakástextilt, szőnyegeket és kiegészítőket kínált. A női, férfi, gyermekcipők, divat- és kötöttáruk, valamint fehérneműk és kiegészítők is széles választékban megtalálhatóak voltak. A ruhanemű iránt érdeklődők is kedvükre válogathattak az emeleti  konfekcióosztályon a női, férfi és gyermek készruhák, felsőruházati termékek között. 

A műszaki osztályon rádió, televízió, magnetofon, háztartási gépek és felszerelések, lakásvilágítási, villamossági cikkek, kerékpárok, alkatrészeik és motorkerékpárok várták a vásárlókat. Ezen kívül az áruház forgalmazott kozmetikai és ajándékcikkeket, háztartási vegyi árut, üveg-, porcelán- papír- és műanyagárut is.

A „hiánygazdaság” időszakában a város és térségének meghatározó kulturált bevásárlási helyszínévé vált. Színvonalas, minőségi hazai és külföldi termékeket egy helyen, széles választékban, ár-érték arányosan lehetett vásárolni.

Az udvarias, szakképzett, tapasztalattal rendelkező kereskedők akkor is állták versenyt, hiszen a konkurencia akkor sem aludt. Folyamatos szakmai képzéseken vettek részt és megyei, országos versenyeken mérették meg tudásukat, ahol dobogós helyeken végeztek. Az áruház jelszava volt: „A VEVŐNEK mindig igaza van! „

Hazai nagykereskedésekből és közvetlen hazai gyártóktól, a vásárlói igényekre gyors reagálással, az árukészleteket 30-60 napos forgási sebességgel forgattuk.

A 80-as években a technikai fejlődés és a piaci változások a kereskedelmi aktivitást is megkövetelték. A klasszikus téli, nyári vásár, fehér áruk hete mellett új vevőket vonzó ötletekkel kellett előállni. Ilyenek voltak a magyar áruk hete, tájegységek termékeinek bemutatója, árusítással egybekötve. Termékbemutatók, csereakciók, szaktanácsadás, nőnap, anyák napja, Valentin nap, termékkóstolók, sminkbemutatók. Ki ne emlékezne a CENTRUM Divatbemutatókra az áruházban, illetve a városi rendezvényeken. Ezeken a bemutatókon sok szülő és nagyszülő a gyemekeikkel, unokáikkal közösen vettek részt. Az áruházi munkatársak gyermekeit és a kis vásárlókat húsvéti, karácsonyi meglepetések, Centrum Mikulás és gyermeknapi programok várták.

Törzsvásárlói programokat is szerveztünk. Megünnepeltük megalakulásunk 10. és 15. évfordulóját, amelyeken a legnagyobb nyeremény egy Lada személygépkocsi volt. Kitelepültünk külső helyszínekre, a környező településekre is árubemutatóval, árusítással. 

A versenyképesség megőrzéséhez több mint 20 féle szolgáltatást nyújtottunk, például vállaltuk a díjmentes házhozszállítást, ruházati termékek méretre igazítását, szőnyeg, függöny beszegését, divattanácsadást, díszcsomagolást, ajándékutalvány-hitelügyintézést, motorvizsgáztatást, kulcsmásolást, varrógép- és óraszervizt.

Közösségi programokat is szerveztünk. Volt brigádmozgalmunk, szerveztünk vetélkedőket, színházlátogatásokat, közös kirándulásokat. Igen aktív volt az áruházi önkéntes női tűzoltócsapat, akik városi, megyei, országos  megmérettetéseken dobogós helyeken végeztek. Nyugdíjas összejöveteleken találkoztunk azokkal, akiktől a szakma csínját-bínját elsajátítottuk.




1991-ben az átszervezést követően a vállalat Centrum Áruházak Kft. néven működött, később részvénytársasági formát vett fel. 1997-ben tulajdonosváltás történt, mivel a német Tengelmann tulajdonban lévő Skála Coop Rt. többségi tulajdont szerzett a Centrum Rt.-ben, így legnagyobb sajnálatunkra a kiskunfélegyházi Centrum Áruház bezárta kapuit. A volt munkatársak elhelyezkedését támogattuk más vállalatoknál, illetve a kecskeméti áruházban.

A Centrum Áruház épülete ma is a vásárlók szolgálatában áll, az üzletházat mára több, kisebb-nagyobb részre osztották fel, ezeket különböző profilú cégek és kereskedések használják.




Két évtized után is kellemes emlékekkel gondolok vissza kollégáimra, akikkel 5 évente szoktunk találkozni, most pedig nagyobb körrel tervezem, hogy együtt fogunk anekdotázni, emlékezni a szép napokra november 7-én, csütörtökön 18 órakor a Desperado Étteremben.

Vidács Gyula
 

Kövessen minket a Facebookon is!