Helyi hírek 2019. október 5. 07:30

A 170 éve kivégzett aradi vértanúkra emlékeztek

Képgaléria
A 170 éve kivégzett aradi vértanúkra emlékeztek
A 170 évvel ezelőtt kivégzett 13 honvéd tábornokra és Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzésére emlékezett Félegyháza közönsége október 6-án, a Móra Ferenc Művelődési Központban. Az aradi vértanúkra emlékezve Csányi József polgármester mondott ünnepi köszöntőt, majd a Constantinum Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium Színjátszó Köre a Padkaporos Néptáncegyüttessel közösen mutatta be A vértanúk dala című színdarabot. A köszöntő után a megemlékezők a vértanúk emlékművénél helyezték el koszorúikat, virágaikat és mécseseiket.

– 170 évvel a 13 honvéd tábornok és Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzése után emlékezni jöttünk ide. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc keserű befejezése magyar történelmünk egyik legfájdalmasabb pontjának számít. 1849. október 6-án végezték ki az „aradi Golgotán” a magyar hadsereg 13 főtisztjét, Pesten pedig – a mai Szabadság tér helyén – gróf Batthyány Lajost, Magyarország első miniszterelnökét, akik nemzetünk iránt való töretlen hűségükkel örökre beírták nevüket a magyar történelem nagyjai sorába.

A honvédtisztek és Batthyány kivégzése – a bírósági eljárás dacára – puszta gyilkosság volt, hiszen jogtalan vádak és koncepciós per alapján került sor az ítéletre. A 13 vértanú közül négy életnek golyó általi halállal vetettek véget, kilencen pedig kötél általi halállal hunytak el. Közülük Vécsei Károly büntetését azzal súlyosbították, hogy végig kellett néznie társai kivégzését. Mivel őt akasztották fel utoljára, és senkitől nem tudott búcsút venni, ekkor Damjanich tábornok holttestéhez lépett, és megcsókolta a kezét.

A vértanúk örök példaként szolgálnak előttünk, utódok előtt, hiszen hősiességükkel, emberi méltóságukkal megmutatták a világnak, hogyan tudnak komoly katona módjára, emelt fővel meghalni.

A Nemzeti Kegyeleti Bizottság javaslatára 2001-ben a kormány október 6-át nemzeti gyásznappá nyilvánította – mondta köszöntőjében Csányi József polgármester.

h. s.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!