Helyi hírek 2019. október 11. 13:00

Cserediákok látogattak a Közgébe

Képgaléria
Cserediákok látogattak a Közgébe
Az északnyugat-csehországi Lovosice gimnáziumának huszonegy diákja és két kísérőtanáruk volt egy héten át a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziumának vendége.

A kölcsönös diákcsere létrejötte városunk egyik meghatározó vállalkozása, az NT Kft. vezetőjének, Milan Kuncir úrnak köszönhető, aki szervező munkájával és anyagi támogatással is hozzájárult a program megvalósulásához. Az NT Kft. segítsége mellett köszönjük a részvétel támogatását iskolánknak, amely a saját forrásaiból állta a cserekapcsolat költségeit, a Süveges Autósiskolának, valamint az Elismerés Alapítványon keresztül minden kedves támogatónknak!

A két város, Lovosice és Kiskunfélegyháza közötti kapcsolatot ugyanis az NT Kft. cseh anyavállalata jelenti, amely itt működik (és jelenleg éppen Magyarország legkorszerűbb és egyik legnagyobb étolajgyárává fejleszti a félegyházi üzemet).

A cseh diákok tanulóink családjainál laktak, megismerték iskolánk mindennapi életét. Ellátogattunk az NT Kft-be, ahol remek vezetést és bemutatót kaptunk a gyártási és az értékesítési folyamatokról.

A közösen töltött héten megmutattuk büszkeségeinket, Félegyháza, Szeged, Budapest és Kecskemét nevezetességeit. A nagyvárosokon kívül ellátogattunk Mórahalomra is, ahol a bivalyrezervátum megtekintése mellett a Mini Magyarország-parkban találkozhattak hazánk legfontosabb építészeti alkotásainak makettjeivel. Külön köszönjük Csányi József polgármester úrnak, hogy a városháza és a híres díszterem sem maradt ki. Nemcsak fogadta a cseh diákokat és kísérőiket, hanem rögtönzött, több mint félórás angol nyelvű vezetéssel mutatta be a várost, az épületet és annak gazdag történelmét.

Köszönjük a sok-sok munkát Erasmus koordinátorunknak, dr. Fekete Boglárkának! Szervező munkája és kollégáink segítsége, állandó jelenléte nélkül nem valósulhatott volna meg a cserekapcsolat, mindent megtettek azért, hogy a közös programok felejthetetlenek legyenek. Nagyon várjuk a folytatást, október közepén a Közgé látogat Lovosicébe.

A középiskolás évek meghatározóak életünkben. Ekkor alakulnak ki, vagy erősödnek meg életre szóló barátságaink. Eldöntjük, hogyan látjuk a világot és megpróbáljuk megtalálni a helyünket benne. Kulcsfontosságú, hogy milyen hatásokra választunk saját utat, mert ekkori döntéseink egész felnőtt életünket végigkísérik majd.

Ha nemcsak látjuk a világot, hanem megtaláljuk benne a hozzánk hasonlót és a számunkra szerethetőt, akkor saját életünket, kihívásainkat, gondjainkat is könnyebben, okosabban éljük meg. Csehország más világ, és mégis kicsit a miénk. A diákok nagyon sok közös vonást fedeztek fel az életükben, mindennapjaikban, rácsodálkoztak közös múltjukra és arra, hogy tudják használni az angol nyelvi tudásukat, képesek beszélgetni, megérteni egymást.

Mit tehet hozzá ehhez az iskola? Mintát ad és lehetőséget teremt. Arra törekszünk, hogy diákjaink okosan és jól boldoguljanak. Váljanak sikeres, jól képzett felnőttekké, hasznosítsák és adják tovább társaiknak is a cserediákként szerzett tapasztalatokat, hogy azokkal egész iskolánk, városunk közössége gazdagodhasson!

Tasi Judit
igazgató


Fotó: Közgé
 

Kövessen minket a Facebookon is!