Helyi hírek 2020. július 4. 08:00

Külföldön szereztek szakmai tapasztalatot a kossuthos diákok

Képgaléria
Külföldön szereztek szakmai tapasztalatot a kossuthos diákok
Még több mesterség Kelet Európában címmel és 2019-1-HU01-KA102-060812 azonosító számmal Erasmus + projekt kivitelezését zárta június 24-én a KSzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma. A pályázat az egyének tanulási mobilitása kategóriában a szakképzésben tanuló diákok mobilitása, külföldi szakmai gyakorlatozási tevékenységét ölelte fel. A projektet az Európai Unió támogatta az Erasmus + program keretében, összesen 81.712 euró értékben.

Ez idő alatt 51 tanuló 3 hetet és 14 kísérőtár 9-10 napot vehetett részt a külföldi szakmai gyakorlaton, amely során külföldi cégeknél végeztek szakmai tevékenységet a diákok, dolgoztak és kipróbáltak számukra újszerű munkamódszereket. A tanárok számára félidőben cserét és munkahelylátogatást szerveztek, Gyergyószentmiklóson csoportos üzemlátogatásra is sor került.

Az erdélyi Gyergyószentmiklóson tavaly októberben 7 asztalos, 8 bolti eladó, 5 hegesztő, 4 szociális gondozó, 3 kőműves, 2 burkoló és 1 festő tanuló vett részt 4 kísérőtanárral a csoportos szakmai gyakorlaton, a lengyelországi Wroclawban pedig 3 kisgyermekgondozó, 8 fodrász és 10 autószerelő tanuló tette ugyanezt, 4 tanár kíséretében. Ennek során a diákok egy számukra ismeretlen környezetben szerezhettek külföldi szakmai tapasztalatot, amikor új munkakörülmények között, váratlan helyzetekben próbálhatták ki magukat. Ez önállóbbá, kezdeményezőbbé és hatékonyabbá tette őket.

A kiutazókról részletesebben a kossuthkollegiumkkfhaza.blogspot.com oldalon olvashatnak az érdeklődők.

A projekttel kapcsolatban Ágoston Tibor Pál tagintézmény-vezető és Magyari Levente nevelőtanár, projektkoordinátor elmondta, hogy minden fogadó cégnél egy mentor foglalkozott a fiatalokkal, aki elmagyarázta, kiadta és számon kérte a feladatokat. A 3 hetes gyakorlat végén minden diák munkáját ECVET pontozási rendszer szerint értékelték a szakmai teljesítmény, kommunikáció és aktivitás alapján. A tanulókat mindkét esetben helyi partnerek fogadták, Gyergyószentmiklóson az ARBOR Vállalkozói Szövetség ügyvezetője, Madaras Gyöngyvér személyében, aki kiutazóknak üzemlátogatást szervezett a fogadó cégekhez. A gazdag és sokszínű szabadidős programokat Erdélyben a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács útmutatása alapján szervezték meg, Lengyelországban pedig többek között az auschwitzi múzeumban tettek látogatást a fiatalok.

A tanulók a projekt végén nemzetközi szintű elismerést, "Europass"-t kaptak, amely a mentorok szakmai értékelését is tartalmazza.

Kövessen minket a Facebookon is!