Sport 2022. április 4. 07:00

Elhunyt a Fradi legendás labdarúgója, edzője

Elhunyt a Fradi legendás labdarúgója, edzője
Életének 88. évében elhunyt a Ferencváros labdarúgócsapatának egykori gólkirálya, a VVK-győztes Friedmanszky Zoltán, aki edzőként is irányította a klubot. A Kiskunfélegyházi Vasasban kezdte felnőtt pályafutását, majd a Testnevelési Főiskolán (TF) tanult és a főiskolai csapat játékosa volt. 1957-ben már végzett testnevelőként került a Fradihoz, amelynek színeiben egy több mint 50 napos ausztráliai túrán mutatkozott be – az együttes 17 mérkőzésen 15 győzelmet aratott, a csatár 12 gólt szerzett, az Ausztrália válogatottja ellen 9:2-re megnyert mérkőzésen négyet.

Borítókép: fradi.hu
 


Fotó: fradi.hu

Friedmanszky Zoltán (1934 – 2022) Ormosbányán született 1934-ben, itt végezte az általános iskolát. Középiskolai tanulmányait 1949-től az esztergomi, a tatai és a kiskunfélegyházi Testnevelési Gimnáziumban végezte, követve az iskolák folyamatos átszervezését. Az első félegyházi testnevelésórák egyikén Tulit Péter tanár úr a kalapját feje búbjáig feltolva megkérdezte: „Fiacskáim! Van közöttetek egy Friedmanszky Zoltán nevű tanuló? Lépjen ki! Van közöttetek egy Bacsó István nevű tanuló? Lépjen ki! Na, fiaim, ti mától kezdve a kiskunfélegyházi Vasas csapatának a játékosai vagytok!”

A tanulás mellett minden szabadidejét a labdarúgásnak szentelte, serdülő korában már az 1948/49-es szezonban az Ormosbánya megyei felnőtt csapatában játszott. Gimnazista korában a kiskunfélegyháziak NB II-es csapatát erősítette és ontotta a gólokat, később, főiskolás korában a TF labdarúgója volt. 1953-ban Kiskunfélegyházán szerzett testnevelés szaktanítói oklevelet. Jelentkezett a Testnevelési Főiskolára, ahol 1957-ben vette át középiskolai testnevelő tanári oklevelét.



Csanádi Árpád számos nyelvre lefordított és a mai napig használt „Labdarúgás” című szakkönyvének a címlapján ő szerepel és a technikai felvételek is az ő mozgását örökítik meg.



Fotó: fradi.hu

1966-ban ugyancsak a Testnevelési Főiskolán labdarúgó szakedzői diplomát szerzett. 1957-65 között az FTC NB I-s csapatának tagja, 1957-ben Magyar Gólkirály! Az FTC csapatával bejárta Dél-Amerikát, Ausztráliát és számos európai ország nagyvárosát, a leghíresebb európai klubcsapatok elleni mérkőzéseken lépett pályára. Tagja volt 1958-ban a VB-re készülő labdarúgó-válogatott keretnek. 14 éven keresztül (1957-71 között) tanított a Budaörsi Általános Iskolában és Gimnáziumban, testnevelői munkája mellett vezetőedzőként a Fradi utánpótlásának felkészítését irányította. Két alkalommal dolgozott edzőként külföldön, 1971-75 között Kubában, majd 1981-87 között Kuvaitban. Kubai tartózkodása idején Varadíró tartomány ifi és felnőtt válogatott csapatának edzéseit irányította. Kuvaitban 3 labdarúgó klub tartozott irányítása alá, a kuvaiti válogatott mellett pedig szakmai tanácsadóként tevékenykedett. Itthon 1976 és 81 között szakfelügyelő Pest megyében, 1978 és 80 között pedig az FTC vezetőedzője volt.
              

Kövessen minket a Facebookon is!