Helyi hírek 2023. április 13. 18:30

Megnyílt Terescsényi Katalin kiállítása

Képgaléria
Megnyílt Terescsényi Katalin kiállítása
Szűrt színek szimfóniája – a természet arcai címmel Terescsényi Katalin kiállításmegnyitójára várták az érdeklődőket a Móra Ferenc Művelődési Központban április 12-én, szerdán.

A megjelenteket Kovács-Csonka Szilvia igazgató köszöntötte, aki a bonyhádi alkotó bemutatásakor elmondta, hogy számára a rajzolás és festés szeretete már gyermekkora óta nagyon fontos helyet foglal el. Édesapja, Terescsényi Endre, valamint Mindszentiné Ircsi és Munkácsy Károly által indított Tiszaalpári Alkotótáborok aktív tagja volt Terescsényi Katalin is. A kedvenc technikája a pasztell és olaj mellett az akril és a linómetszés.

A művész bemutatását Tóth Tamás művésztanár, a Holló László Képzőművész Kör grafikai szakkörének vezetője folytatta: – A művészt nem lehet sürgetni, ha az alkotásról van szó. Nem lehet időhöz kötni, mert meg kell várni azt a sugallatot – ahogy mondani szokták – a múzsa csókját. Ihlet nélkül a művész elveszett. Az alkotás, amely teljes szívünkből jön, eleve kárhozatra van ítélve, ha ez az ihlet nincsen meg. Szerencsére, a mai napon egy olyan művészről szólunk, akinek kész műveit nemcsak a múzsa csókja ihletett meg, hanem saját lendülete, kreativitása és szűnni nem akaró érdeklődése a hobbija iránt. Már gyerekkorában megszerette a rajzolást, a festészetet, amit gimnáziumi tanulmányai alatt is fejlesztett. Felnőttként tanítói és néptáncoktató végzettséget szerzett, amit nagy szeretettel és alázattal művelt nyugdíjas éveinek kezdetéig. Ez idő alatt folyamatosan dolgozott a bonyhádi kulturális élet szinte minden területén, amiért 2021-ben ki is tüntették. Eddig 14 önálló kiállítása szerepelt a közönség előtt – ismertette Tóth Tamás, majd hozzátette, hogy a művész témái választott helyszínek, ahol ügyesen jeleníti meg a fények játékát.

– Itt megszűnik a külvilág és csak a csend marad – fogalmazott.

A megnyitón közreműködött Zsirmik István, a Yenisei együttes tagja, aki a kiskunsági és a belső-mongóliai puszta virágait hozta el zeneileg a közönségnek, műsorában a táncoló kecske is helyet kapott és hangulatos, jókedvű előadásának eredményeként még a közönség is dalra fakadt.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton 
                 

Kövessen minket a Facebookon is!