Bugac 2023. május 4. 08:00

Hajtányozz kedvedre!

Hajtányozz kedvedre!
Menetrend szerint és egyedi igényeknek megfelelően, bérelt eszközzel is lehet már közlekedni a bugaci hajtánypályán. Ráadásul, a vonal egyedülálló: Magyarországon csak itt lehet ilyen hosszú szakaszon vasúti vonalon hajtányozni – tudtuk meg Kékesi Márton járműfejlesztési mérnöktől, pályaüzem-vezetőtől. A szakember arról is beszámolt, hogy a lakosság nagy örömmel fogadta a hajtányok aktivitását az említett szakaszon, így bízik benne, hogy a jövőben tovább növekszik ennek a különleges kikapcsolódási lehetőségnek a népszerűsége.



Egyébként – számolt be a pálya üzemvezető – folyamatosak a karbantartások a síneken, emellett elsőbbséget élvez a vasúti átjáróra figyelmeztető jelzések kihelyezése azokon a vonalszakaszokon, ahol még nem teljes a hatóság által előírt táblázás az útátjárókban.



Menetrendszerinti hajtányjáratokra már foglalhatnak jegyet az érdeklődők a honlapon meghirdetett időpontokban. (Bővebb információ és jegyfoglalás a kecskemetikisvasut.hu oldalon.) Lehetőség van továbbá kézi- és lábhajtányok bérlésére is Bugac központtal (itt lehet felvenni és leadni a hajtányokat), továbbá motoros hajtány különjárat rendelésére előre egyeztetett időpontban és irányokban.



Jelenleg egyébként Jakabszállás és Nagybugac között közlekedik a járat, ezt szeretnék kiterjeszteni a vasútvonal többi szakaszára is. A cél az, hogy az egész szakasz hajtányozható legyen, a menetrend szerinti járatok pedig az igényekhez igazodjanak. Ez jelenleg Jakabszállás és Kiskunmajsa között a legvalószínűbb, míg Jakabszállás és Kecskemét között a tervek szerint külön rendelésre, vagy
üzemi célból lesz közlekedés.



A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy közúton semmiképpen se közlekedjünk megszokásból! A vasúti átjáróknál különösen fontos, hogy minden esetben nézzünk körül, és ha vasúti jármű közeledik, annak adjuk meg a kötelező elsőbbséget! Ez kijár a hajtánynak is!
 
Z. A.
                

Kövessen minket a Facebookon is!