Gazdaság 2015. július 3. 07:30

Miniszteri biztos koordinálja a megyei fejlesztéseket

Miniszteri biztos koordinálja a megyei fejlesztéseket
A megyei fejlesztési projektek megvalósításának támogatása a feladata azoknak a miniszteri biztosoknak, akik Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kinevezése alapján kezdték meg a munkát június 1-jén. Bács-Kiskun megyében Font Sándor országgyűlési képviselő kapta a feladatot, amit – mint a július 1-jén, a kecskeméti Széchenyi Programirodában tartott sajtótájékoztatón elmondta – a megyei és a kecskeméti önkormányzat, valamint a megyei kormányhivatal képviselőivel együttműködve végez.

Font Sándor hangsúlyozta: míg az előző európai uniós elszámolási ciklus ideje alatt a hazai vállalkozók a forrásokból 17 százalékot tudtak fejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítani, addig a 2020-ig terjedő időszakban ez az arány 60 százalék lesz.

A miniszteri biztos elmondta azt is, hogy az elmúlt hetekben egyeztetéseket folytatott Szemereyné Pataki Klaudiával, Kecskemét polgármesterével, Kovács Ernő Bács-Kiskun megyei kormánymegbízottal, és Rideg Lászlóval, a megyei közgyűlés elnökével a folyamatban lévő és a tervezett beruházásokról.

– A területi Operatív Program keretében minden megye hamarosan értesül arról, hogy mekkora fejlesztési összeggel gazdálkodhat. Ez Bács-Kiskun megye esetében várhatóan 63 milliárd forint lesz. A megyei elnök a megye valamennyi településének vezetőjével egyeztet a 11 jogcímen lehívható pályázati pénzek igénybevételéről, és arra próbálja ösztönözni őket, hogy a források 100 százalékos lekötésére törekedjenek – hangsúlyozta a miniszteri biztos, kiemelve annak a fontosságát, hogy minden település találja meg a saját értelmes fejlesztési céljait és lehetőségét, és ezek találkozzanak a lakosság igényeivel.

– A településekkel történt egyeztetések eredményeként rajzolódnak ki a megyei közgyűlésre háruló feladatok, ugyanis csaknem valamennyi település megbízta a megyei közgyűlést a pályázattal kapcsolatos teendők elvégzésével. Miniszteri biztosként ezeket a feladatokat koordinálom, és végső soron véleményt mondok minden beruházási tervről, hogy az megfelel-e az ésszerűség és szükségszerűség minimum elvárásának – magyarázta Font Sándor. 

T. T.



 

Kövessen minket a Facebookon is!