Kistérség 2019. február 27. 16:00

Századik születésnapját ünnepli Pálmonostora legidősebb lakója

Századik születésnapját ünnepli Pálmonostora legidősebb lakója
Pálmonostora legidősebb lakóját, Nagyistók Mihálynét köszöntötték kedden százéves születésnapján. A jeles évfordulón Cseszkó László polgármester és Mihályi Zsolt falugondnok kereste fel Erzsike nénit otthonában, aki szép kora ellenére még ma is egyedül él.

Fotó: Vajda Piroska - Petőfi Népe

Erzsike néni éveket letagadhatna a korából. Századik születésnapján fitten és vidáman fogadta a település vezetőjét, aki tortával és virággal köszöntötte a falu legidősebb lakóját. Erzsike néni a hírportálunknak elmesélte, hogy bár szegény családban nőtt fel, sok-sok nehézségen ment keresztül, túlélte a második világháborút, mégis boldog élete volt. Mint a baon.hu-nak elmondta, nincs oka panaszra.

Azt is hozzátette, hogy négyen voltak testvérek, Erzsike néni volt a legidősebb gyermek. Édesapja molnárként dolgozott a falusi szélmalomban, ahol Erzsike néni és három lánytestvére már kisgyermekként kivette a részét a munkából. De sokat segítettek a ház körüli teendőkben is. Erzsike néni tizenkilenc évesen ment férjhez, gyermekük azonban nem született – mondta beletörődve.

A megyei hírportál arról is faggatta, hogy mi a hosszú élet titka, de Erzsike néni sem tudta. Mint mondta, egyszerű parasztlányként végig dolgozta az életét, sőt a mai napig szinte mindent elvégez a ház körül. Kapál, a házon kisebb javításokat is elvégez, meszel, sőt tapaszt is, ha kell. Szerinte a munka tartotta meg ilyen erőben és egészségben. Erzsike néni ugyanis szinte makk egészséges, csupán csak a korral járó nyavalyákkal küzd: gyenge a látása és a hallása. Futni már nem tud, de segítség nélkül jön-megy a házban és a kertben is. Ha elfárad, akkor szívesen nézi a tévét. Ma már ritkán mozdul ki otthonából, a falugondnok viszont minden nap meglátogatja és az ebédet is hordja hétköznaponként. Hétvégén azonban szívesen főzőcskézik Erzsike néni.

– Nem gondoltam, hogy megérem a száz évet. A Jóistennek nem tudok elég hálát adni, amiért így megsegített, amiért ilyen szép hosszú élettel ajándékozott meg – mondta hálálkodva az ünnepelt, akit, testvére gyermekei segítenek, ha kell.

Erzsike néni hálával gondol vissza az elmúlt évtizedekre. Azt mondta, boldog élete volt. A sok munka mellett jutott ideje a barátokra, a szórakozásra is, szívesen emlékszik vissza a falusi bálokra, ahol nagyon szeretett táncolni.

 

Kövessen minket a Facebookon is!