Kultúra 2021. március 12. 08:00

A helyi értékek megörökítője

A helyi értékek megörökítője
Dulity Kálmánt a legtöbb kiskunfélegyházi ismeri, hiszen kamerájával, fotóapparátusával jelen van minden fontos városi eseményen. Teszi ezt önként és szeretettel, az elmúlt időszakban pedig felvételeit a közösségi oldalakon is közzéteszi. Honnan ez a késztetés, kérdeztük Kámántól.

– Ezt az ambíciót édesapámnak köszönhetem. Általa hétköznapokon és ünnepnapokon számos ismertségre tettem szert. Többek között megismertem a művészvilág fontos szereplőit is. Apám olyan típus volt, aki a lehetőségeit arra használta fel, hogy segítsen a művészeknek az alkotásban, a kiállításokban. Innen ered az én közéleti aktivitásom is.

A félegyházi művészeti, közösségi rendezvények megörökítője vagy, és felvételeidet közzé is teszed.

– Ez úgy alakult ki, hogy édesapám mindig megkért arra, hogy szerezzem már meg neki egy-egy kiállítás megnyitó anyagát. Ez nem volt olyan könnyű, és nem is mindig sikerült. Aztán gondoltam magamban, hogy inkább veszek egy kamerát és ezzel oldom meg az archiválást. Nagyon élveztem és élvezem ma is ezt a munkát. Majd lett egy gyakorlatom. Iskolában nem tanultam, de úgy tűnik, hogy édesapámnak köszönhetően kialakult egy képi látásmódom. Ma már 500-600 videóm van. Valamennyi érdekes, értékes kiállítást, eseményt rögzít.

Ez egy helytörténeti érték. Mi lesz a sorsa?

Én örülnék neki, ha létrejönne egy városi archívum. Nem művészi alkotásokat készítek, hanem dokumentálok. Egy létrejövő városi archívumban természetesen helyet kellene kapnia a fotóknak, és a hangfelvételeknek egyaránt. Mióta megosztom a felvételeimet, azt tapasztalom, hogy nagyon sokan érdeklődnek iránta. Remélem, előbb utóbb tudunk teremteni ennek egy profi felületet.


A videók az alábbi linkeken nézhetők meg:

https://www.youtube.com/user/kdulity/videos


https://www.youtube.com/user/kdekor/videos


H. S.
 

Kövessen minket a Facebookon is!