Kultúra 2021. április 11. 08:00

Könyvtársarok – Jeles napunk, április 11-e

Könyvtársarok – Jeles napunk, április 11-e
57 éve 1964. április 10-én kétnapos nagyszabású rendezvénysorozattal indult a költészet napja, amelynek célja az élő magyar költők alkotásainak széles körű megismertetése és megkedveltetése. Mintául a Szovjetunió szolgált, ahol 1955 óta évente kétszer, tavasszal és ősszel tartották meg ezt az eseményt.



Hazánkban 1961-ig az ünnepi könyvhéten jutott a költészetnek kitüntetett nap, de az egyéb műsorok között ez a rendezvény elsikkadt. A költők és a Magyar Írók Szövetsége kezdeményezésére avatták április 11-ét, József Attila születésnapját, a költészet napjává.

Az 1964-es ünnepségsorozat fontos állomása volt a Petőfi Irodalmi Múzeum által létrehozott József Attila Emlékszoba megnyitása a költő szülőházában, a ferencvárosi Gát utca 3. szám alatt. Ekkor jelentették meg először a Versbarátok Köre ajándékkötetét, a Szép versek című antológiát.



Nemcsak József Attila, hanem Márai Sándor is ezen a napon született 1900-ban Kassán. Az 1930-as években művei egymást követték: az önéletrajzi ihletésű Egy polgár vallomásai; a Szindbád hazamegy, amelyben mesterének, Krúdy Gyulának állított emléket; A gyertyák csonkig égnek, amelyből színpadi és filmváltozat is készült.

1948-ban a fenyegető diktatúra miatt családjával elhagyta az országot. Márai kikötötte, hogy könyvei nem jelenhetnek meg szülőhazájában, amíg az orosz hadsereg az országban állomásozik. Életműsorozatának újra kiadása halála után, 1990-ben indult el. Ugyanebben az évben posztumusz Kossuth-díjjal tüntették ki.
 

Kövessen minket a Facebookon is!