Kunszállás 2016. január 8. 17:30 Forrás: Petőfi Népe

Egészségkárosítónak tartják az autópálya zaját a kunszállásiak

Egészségkárosítónak tartják az autópálya zaját a kunszállásiak
A kunszállásiakat zavarja az M5-ös autópálya zaja. Nehezményezik azt is, hogy nincs lehajtó a település közelében, így nagy az átmenő forgalom a községben.

Több mint 20 éve várnak a kunszállásiak az autópálya lehajtó megépítésére. A polgármester a közelmúltban a szaktárcához írt levelet, melyre a napokban válaszolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár levelében leírta, hogy az M5-ös autópálya újonnan létesítendő csomópontjainak megvalósítására szakmai anyag elkészítését rendeli el. Kunszállás fejlesztési terveit megismerve elismeri, hogy megérett a helyzet a csomópont megvalósításának ismételt megvizsgálására.

Ugyanakkor arról is ír, hogy az érvényben lévő M5-ös autópálya koncessziós szerződés megszületése óta az ezzel kapcsolatos döntések nem egyedül az illetékes minisztérium elhatározásán múlnak. Mindazonáltal az államtitkár abban bízik, hogy a komplex vizsgálati anyag alapján az érintettek bevonásával olyan döntés születhet, amely a térség és Kunszállás számára megnyugtatóan zárja le a problémát.

Kovács Imre polgármester pozitívan értékeli az államtitkár levelét. Elmondta, végre az érintett települések véleményét is meghallgatják, és az önkormányzatokat is bevonják a döntésbe. A településvezető szerint azért lenne nagyon fontos a lehajtó megépítése, mert az jelentősen csökkentené a község útjain áthaladó tehergépjármű forgalmat, amely a kunszállásiak tűréshatárát súrolja.
 

Elviselhetetlen a zaj is

A kunszállásiak közvetlenül a település mellett elhaladó autópálya forgalmának zajára is panaszkodnak. A probléma megoldásában az autópályát üzemeltető koncessziós társaságtól kért segítséget a polgármester tavaly novemberben. A település közösségi oldalán is közzétett levelében leírja: a község közigazgatási területén halad át az M5-ös autópálya mintegy 5 kilométeres szakaszon. A fizetőkapuk megszüntetésével, illetve a matricás útdíjfizetési rendszer bevezetésével jelentősen megnőtt a gépjárműforgalom az autópályán, melynek zajhatását éjjel-nappal viselni kell a kunszállásiaknak.

A helybeliek úgy gondolják, hogy a forgalom zaja jelentősen meghaladja a törvényben meghatározott határértékeket. Az így keletkezett zajártalomnak a kunszállási állampolgárok esetében egészségügyi kockázatai is lehetnek, egyúttal sérti az egészséges környezethez való alapjogukat. Ezért a polgármester tájékoztatást kért az autópályát üzemeltető társaságtól a zajkibocsátás mértékéről. Ugyanakkor szükségesnek látja a zajvédőfal megépítését is. Mivel az AKA Zrt. válaszlevelében 2010-es zajmérési adatokra hivatkozik, az önkormányzat azt kérte a társaságtól, hogy készítsen újabb méréseket. Az elmúlt öt év alatt ugyanis jelentősen megnőtt az autópálya forgalma, ezáltal a zaj is – nyilatkozta Kovács Imre.





 

Kövessen minket a Facebookon is!