Kártyavárként omolhat össze a civilizáció

Kártyavárként omolhat össze a civilizáció

2019. november 12. 10:00

Lázas semmittevésben van a világ, ezerszám tartanak hiábavaló konferenciákat, a hatásuk azonban nulla – kissé fura ezt éppen egy konferencia bevezető előadásában hallani, de a klímaválság már csak ilyen ellentmondásos dolog. Miközben egyértelmű tudományos konszenzus van az ember által okozott éghajlatváltozásról, és a következő évtizedekre vonatkozó előrejelzések egyre borúsabbak, a klímaügy körül a média tele van álvitákkal, hömpölyögnek a tudományos evidenciákat relativizáló álmegoldások, egyszerre túl sok és túl kevés információ kering az utóbbi egy-két évben berobbanó témáról.

Részletek
A villámlás megszelídítése - videóval

A villámlás megszelídítése - videóval

2019. szeptember 25. 16:00

A villámlás egyike a legveszélyesebb és legkevésbé előre jelezhető természeti jelenségeknek. A mai védekezési rendszerek még mindig hasonlítanak a Benjamin Franklin által mintegy 300 éve feltalált módszerre. Egy tudóscsapat olyan lézeralapú technológián dolgozik, ami semlegesítheti ezt a veszélyt.

Részletek
Napok óta lángokban az Amazonas

Napok óta lángokban az Amazonas

2019. augusztus 23. 17:30

Az Amazonas vidékén az idén soha nem látott mennyiségű erdőtűz pusztítja a Föld tüdejének is nevezett térséget: az őserdők állapotát megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) például egyetlen hét alatt több mint kilencezer-ötszáz új erdőtűzről számolt be.

Részletek