Az UNESCO mentheti meg Verespatakot

2017. január 9. 09:30

Újabb fejezetéhez érkezett a verespataki aranybánya története: a most leköszönt román kormány a legutolsó munkanapján mégis a világörökség részének javasolta az UNESCO-nál Verespatakot, amely így megmenekül, mert átminősítése után a jövőben soha nem működtethető az aranybánya. A befektetést tulajdonló Gabriel Resources kanadai vállalat évek óta perben áll a román állammal, és négymilliárd dollár (1180 milliárd forint) kártérítést kért, amiért nem termelheti ki a verespataki aranyat cianidos eljárással.

Részletek
Hamarabb hazajönnek a vándormadarak a felmelegedés miatt

Hamarabb hazajönnek a vándormadarak a felmelegedés miatt

2016. december 31. 08:15

A költöző madarak minden egy Celsius-foknyi globális átlaghőmérséklet-emelkedés miatt átlagosan egy nappal korábban érkeznek meg a nyári párzási helyükre, ezt állapították meg az Edinburgh-i Egyetem kutatói a Journal of Animal Ecology című folyóiratban közölt tanulmányban.

Részletek
Az év leghosszabb éjszakája

Az év leghosszabb éjszakája

2016. december 21. 18:30

A téli napforduló december 21-én 11:45-kor volt. Téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakát) adja.

Részletek
„Akkorát kell rúgni, hogy ne tudjon felállni”

„Akkorát kell rúgni, hogy ne tudjon felállni”

2016. december 11. 13:30

Furkó Kálmán nyugállományú ezredes neve fogalom a közelharc világában. A lassan hetvenedik évébe lépő katona iskolát teremtett hazánkban a puszta kezes harci kiképzésben, és ebben nemcsak a saját tudására, de többek között a második világháború előtti magyar katonai kiképzés tapasztalataira is támaszkodott. A gyerekként otthon dobált súlygolyótól a kiképzőtárs bokszer kutyán át a kegyetlenség filozófiájáig.

Részletek
Helyére tolták a csernobili óriásszarkofágot

Helyére tolták a csernobili óriásszarkofágot

2016. december 1. 15:20

Rátolták a két hete elkészült acélszarkofágot a harminc éve megsérült csernobili atomreaktorra. A világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége által sújtott Négyes Reaktor számára épített gigantikus mozgatható kupola csaknem 500 milliárd forintba került, és olyan paraméterekkel rendelkezik, mint egy klasszikus csatahajó: 36 ezer tonnát nyom, 110 méter hosszú, 257 méter széles, 105 méter magas. A szarkofágot nagy ünnepély kíséretében tolták rá a régi, 1986 április 26-án sérült szarkofágra.

Részletek