Öregítős appal találták meg a 18 éve eltűnt fiút

Öregítős appal találták meg a 18 éve eltűnt fiút

2019. július 22. 10:00

Múlt hét szerdán lepték el a netet a felhasználók öregített fotói az ismét felkapott FaceApp nevű mobilalkalmazásnak köszönhetően, ami frissen készített szelfik vagy a telefonon tárolt fotók alapján alakít át arcokat. Az alkalmazással kapcsolatos adatvédelmi aggályok azonnal felvetődtek, miszerint az orosz fejlesztők programja az indokoltnál több fotóhoz kér hozzáférést, és hogy a hiányos felhasználási feltételek teret adnak annak, hogy a felvételeket saját céljaikra használhassák fel, akár üzleti jelleggel is.

Részletek
1 milliárd hektár új erdő ültetésével mentenék meg a Földet

1 milliárd hektár új erdő ültetésével mentenék meg a Földet

2019. augusztus 2. 10:00

Svájci kutatók szerint az erdőtelepítés a leghatékonyabb megoldás a globális felmelegedés problémájára. Azt állítják, hogy az eddig véltnél sokkal több, 900 millió hektárnyi területet lehetne fásítani világszerte. Ennek eredményeként pedig 25 százalékkal csökkenne a légköri szén-dioxid mennyisége. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint ahhoz, hogy az emberiség a század közepére 1,5 Celsius-fokban korlátozza a globális hőmérsékletemelkedést, egymilliárd hektárnyi fát kellene ültetni világszerte. Megmentheti-e a Földet egy ekkora új erdő telepítése?

Részletek
Elhunyt Niki Lauda

Elhunyt Niki Lauda

2019. május 21. 18:00

70 éves korában meghalt Niki Lauda háromszoros Forma-1-es világbajnok — számolt be a német Spiegel. A német dpa hírügynökség a család közlése alapján arról írt, hogy a sportlegenda hétfőn a családja körében, békésen távozott.

Részletek
Séta a 33 éves Zónában

Séta a 33 éves Zónában

2019. április 26. 16:00

33 évvel ezelőtt történt az atomenergia békés célú felhasználásának legtöbb emberéletet követelő katasztrófája. A csernobili atomerőmű egyik reaktorában április 25-éről 26-ára virradó éjjel, helyi idő szerint nem sokkal fél kettő előtt történt súlyos üzemzavar, miután az akkorra tervezett karbantartás során egy vészhelyzet-szimulációs teszt balul sült el: az egymást követő és fölerősítő műszaki hibák és szakmai tévedések következtében a négyes blokk fölrobbant, az erőmű teteje összeroskadt, a forró reaktormagból elképzelhetetlen mennyiségű radioaktív anyag került a környezetbe, a robbanás következtében keletkező tűz hője és füstje is messzire terítette a mérgező anyagokat.

Részletek
Áttörés: íme, az első fotó egy fekete lyukról

Áttörés: íme, az első fotó egy fekete lyukról

2019. április 10. 17:00

A kutatást az Event Horizon Telescope projekt vezette a különleges kép elkészítéséhez. Egy nemzetközi tudósokból álló csapatnak sikerült egy asztrofizikai mérföldkő: fotót készíteni egy fekete lyukról. Sajtótájékoztatón mutatták be a felvételt, amit az Event Horizon Telescope nevű rendszer segítségével, nyolc teleszkóp összekoordinált munkájával készítettek.

Részletek