Helyére tolták a csernobili óriásszarkofágot

Helyére tolták a csernobili óriásszarkofágot

2016. december 1. 15:20

Rátolták a két hete elkészült acélszarkofágot a harminc éve megsérült csernobili atomreaktorra. A világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége által sújtott Négyes Reaktor számára épített gigantikus mozgatható kupola csaknem 500 milliárd forintba került, és olyan paraméterekkel rendelkezik, mint egy klasszikus csatahajó: 36 ezer tonnát nyom, 110 méter hosszú, 257 méter széles, 105 méter magas. A szarkofágot nagy ünnepély kíséretében tolták rá a régi, 1986 április 26-án sérült szarkofágra.

Részletek
Mindent elárul életmódjáról a mobiltelefonja

Mindent elárul életmódjáról a mobiltelefonja

2016. november 20. 10:10

A mobiltelefonokon talált molekulák hatalmas mennyiségű adatot tárnak fel az eszköz tulajdonosainak egészségi állapotáról, életmódjáról, köztük arról, milyen ételek szeret és milyen gyógyszereket szed az illető - derítették ki amerikai kutatók.

Részletek
25 éve történt...

25 éve történt...

2016. október 27. 12:30

1991. október 27-én este a Jugoszláv Néphadsereg vadászgépe bombázta a 12 ezres Barcsot. Több ház megrongálódott a város cigánytelepén, és csak a szerencsén múlt, hogy nem sérült meg senki. A motiváció nagy valószínűséggel csak akkor derülhet ki, ha személyesen meséli el a pilóta, hogy mi történt azon a 25 évvel ezelőtti estén.

Részletek
Az internet-hozzáférésről tanácskoznak

Az internet-hozzáférésről tanácskoznak

2016. október 16. 08:15

Az elektronikus hírközlésre vonatkozó keretszabályozás aktuális felülvizsgálata, valamint az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) jövő évi munkaprogramja lesz a fő témája a szervezet 4. érdekképviseleti fórumának, az október 17-i brüsszeli rendezvényen az internet-hozzáférés elősegítéséről és a digitális gazdaság fejlődéséről is tárgyalnak a résztvevők, köztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Részletek
Elutasították a béranyaságot

Elutasították a béranyaságot

2016. október 13. 13:15

Október 11-én az Európa Tanácsban a parlamenti képviselők a béranyaságról szavaztak, nemet mondva annak minden formájára. A Parlamenti Közgyűlés plenáris ülésén a 47 tagállam képviselői elutasították a béranyaságot szabályozni, és egyes formáit legalizálni kívánó De Sutter jelentést. (A jelentés benyújtója, Petra de Sutter személye ellentmondásos volt a témában. Amellett, hogy egy transznemű személyről van szó, egy olyan kórházat vezet Belgium Gent városában, ahol működik a béranyaság rendszere.) A döntéssel a képviselők a nők és a gyermekek emberi méltósága mellett álltak ki.

Részletek
Szeretjük a közösségi médiát

Szeretjük a közösségi médiát

2016. október 14. 10:15

A Kutatópont legfrissebb felmérése szerint a magyar lakosság körében egyre többen rendelkeznek felhasználói profillal közösségi médiafelületen. A cég szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt is kiemelték: az online hírfogyasztás is növekvő tendenciát mutat.

Részletek