25 éve történt...

25 éve történt...

2016. október 27. 12:30

1991. október 27-én este a Jugoszláv Néphadsereg vadászgépe bombázta a 12 ezres Barcsot. Több ház megrongálódott a város cigánytelepén, és csak a szerencsén múlt, hogy nem sérült meg senki. A motiváció nagy valószínűséggel csak akkor derülhet ki, ha személyesen meséli el a pilóta, hogy mi történt azon a 25 évvel ezelőtti estén.

Részletek
Az internet-hozzáférésről tanácskoznak

Az internet-hozzáférésről tanácskoznak

2016. október 16. 08:15

Az elektronikus hírközlésre vonatkozó keretszabályozás aktuális felülvizsgálata, valamint az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) jövő évi munkaprogramja lesz a fő témája a szervezet 4. érdekképviseleti fórumának, az október 17-i brüsszeli rendezvényen az internet-hozzáférés elősegítéséről és a digitális gazdaság fejlődéséről is tárgyalnak a résztvevők, köztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Részletek
Elutasították a béranyaságot

Elutasították a béranyaságot

2016. október 13. 13:15

Október 11-én az Európa Tanácsban a parlamenti képviselők a béranyaságról szavaztak, nemet mondva annak minden formájára. A Parlamenti Közgyűlés plenáris ülésén a 47 tagállam képviselői elutasították a béranyaságot szabályozni, és egyes formáit legalizálni kívánó De Sutter jelentést. (A jelentés benyújtója, Petra de Sutter személye ellentmondásos volt a témában. Amellett, hogy egy transznemű személyről van szó, egy olyan kórházat vezet Belgium Gent városában, ahol működik a béranyaság rendszere.) A döntéssel a képviselők a nők és a gyermekek emberi méltósága mellett álltak ki.

Részletek
Szeretjük a közösségi médiát

Szeretjük a közösségi médiát

2016. október 14. 10:15

A Kutatópont legfrissebb felmérése szerint a magyar lakosság körében egyre többen rendelkeznek felhasználói profillal közösségi médiafelületen. A cég szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt is kiemelték: az online hírfogyasztás is növekvő tendenciát mutat.

Részletek
A tartós hideg oka: Rex-típusú blocking

A tartós hideg oka: Rex-típusú blocking

2016. október 6. 12:30

A Skandináv-félszigetre "nagy nyomás nehezedik" - legalábbis a fizikai állapothatározó tekintetében. Az ott megerősödött anticiklonban ugyanis rendkívül magas a légnyomás; Oslóban kedden délben 1047 hPa-t mértek.

Részletek
Az ön telefonját is lenullázhatják

Az ön telefonját is lenullázhatják

2016. augusztus 9. 15:00

Nagyjából egymilliárd eszközt érint négy nemrég feltárt sebezhetőség. Aki kihasználja, az átveheti az uralmat a telefonunk fölött. A Check Point Software mobilos kutatási részlege négy különösen kritikus sebezhetőséget talált, amelyeket a Quadrooter név alatt foglalt össze, és amelyek androidos eszközöket érintenek, közülük is a Qualcomm chipkészlettel szerelteket. Ez pedig több mint 900 millió androidos eszközt jelent, ahogy a Betanews fogalmaz: leszakadt az androidos ég. Ilyenre eddig csak egyszer, a Stagefright esetében volt példa.

Részletek
A klímaváltozás itt van, és megeszi a világot

A klímaváltozás itt van, és megeszi a világot

2016. augusztus 8. 18:00

A NASA frissen kiadott adatsora szerint a mérések kezdete óta most először volt olyan, hogy hét egymást követő hónap is rekordmeleget hozott. Elemzők szerint közel járunk ahhoz, hogy a globális felmelegedés ne nehezen felismerhető trend, hanem akár egy éven belül is kimutatható változás legyen. Összegzés arról, milyen messze is állunk épp attól, hogy az emberi tevékenység okozta éghajlatváltozás elpusztítsa mindazt, amit ma magunk körül ismerünk.

Részletek
Az ötéves Alaptörvényt ünneplik Ópusztaszeren

Az ötéves Alaptörvényt ünneplik Ópusztaszeren

2016. augusztus 6. 15:00

Közös ünneplésre hívja Csongrád megye településeit, polgárait és civil szervezeteit Szent István napján az Ópusztaszerei Nemzeti Történeti Emlékparkba a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat. A magyar állam bölcsőjeként is számon tartott emlékhelyen Magyarország Alaptörvényének öt évvel ezelőtti elfogadásáról is megemlékeznek a szervezők. A Szent István-nap programja Csongrád megye értékeinek bemutatására helyezi a hangsúlyt, az ünnepi megemlékezés szónoka Szájer József, Európai Parlamenti képviselő lesz.

Részletek