Titkok a levéltárból – A Parkerdőről

Titkok a levéltárból – A Parkerdőről

2019. április 28. 13:00

Az 1950-es években a város vezetősége komolyan foglalkozott Félegyháza kül- és belterületének tervszerű fásításával. Statisztikai adatok alapján kimutatták, hogy a fában különben is szegény alföldi területek közül is városunk környékén található a legkevesebb fa. Félegyháza poros, ezért egészségtelen levegője a második világháború utáni iparosítással és a közúti forgalom növekedésével még inkább szennyezetté vált.

Részletek
Délutáni zenebona a Szakmaköziben

Délutáni zenebona a Szakmaköziben

2019. április 18. 16:00

Kiskunfélegyházán lépett fel a Budapesti Fesztiválzenekar április 16-án, a Szakmaközi Művelődési Központ, Aranyalma Népmesepontjában. Az előadásra általános iskolásokat vártak, akiket még a közös muzsikálásba is bevontak a zenészek.

Részletek
Elhunyt Bács Ferenc

Elhunyt Bács Ferenc

2019. április 16. 18:45

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után, kedden elhunyt Bács Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára – tudatta a művész családja. Bács Ferencet a fővárosi önkormányzat saját halottjának tekinti – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A család tájékoztatása szerint Bács Ferenc végső búcsúztatásáról később intézkednek.

Részletek
A nagypénteki áldozat

A nagypénteki áldozat

2019. április 19. 07:30

A húsvét Isten végtelen szeretetének ünnepe. De miként lehet egy keresztre feszítés ünnep, és hogyan szerethet Isten minden embert? Miért szeret bennünket akkor is, amikor egyáltalán nem érdemeljük meg, amikor újból és újból elesünk és bűnöket követünk el? A mi emberi léptékünkkel ezekre nagyon nehéz választ adni, ám aki végigkíséri Jézus Krisztust a Golgotán, rádöbben, hogy ő mindannyiunkért, értem és érted is meghalt a kereszten. S az ő önként, értünk szeretetből vállalt szenvedése mutatja meg számunkra a legkézenfekvőbb módon Isten szeretetét. Az isteni szeretet és Jézus kereszthalálának kérdéseire Rónaszéki Gábor, a Sarlós Boldogasszony Főplébánia plébánosa válaszolt.

Részletek
Felolvasónap a könyvtárban

Felolvasónap a könyvtárban

2019. április 14. 13:45

Felolvasónapot szervezet a városi könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület a költészet napja alkalmából, amelyen József Attila és Márai Sándor versek hangzottak el. A város középiskoláinak tanárai (Constantinum Intézmény, Közgazdasági Szakgimnázium, Móra Ferenc Gimnázium) és a Petőfi Bajtársi Egyesület tagjai idézték Petőfi és Márai verseit, írásait. A délutánon megjelent és Petőfi Sándor a XIX. század költői című versét olvasta és szavalta a pálmonostori Bánfi Istvánné. Az est jó hangulatban és irodalmi élményekkel telt a Hattyúházban.

Részletek
Petőfi-versekkel emlékeztek a középiskolások

Petőfi-versekkel emlékeztek a középiskolások

2019. április 14. 12:15

Kiskunfélegyháza önkormányzata Petőfi Sándor, lánglelkű költőnk emlékére a 2018-2019-es éveket Petőfi Emlékévvé nyilvánította. A programsorozat részeként szavalóversenyt hirdetett a középiskolás tanulóknak a helyi Petőfi Emlékbizottság, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület. A felhívásra tehetséges előadók jelentkeztek, akik április 12-én, a könyvtárban mutatták be kedvenc Petőfi-versüket. Lelkes, érzelemdús előadásokat hallhattak a jelenlévők, a versenybizottságnak sem volt könnyű dolga, amikor meghozta a végső döntést. Egy versenyen azonban meg kellett határozni a sorrendet.

Részletek
Józsefes siker a megyei szavalóversenyen

Józsefes siker a megyei szavalóversenyen

2019. április 13. 11:30

Április 6-án rendezték meg a megyei Weöres Sándor Szavalóversenyt Kiskunhalason. A megyei döntőn 12 alsós és 12 felsős tanuló versenyzett. A zsűri értékelése alapján magas színvonalú szavalatokat hallgathattak végig.

Részletek
A költészet fiatalos népszerűsítése

A költészet fiatalos népszerűsítése

2019. április 13. 13:00

Különleges irodalmi élményre hívta a fiatalokat a magyar költészet napja alkalmával a Petőfi Sándor Városi Könyvtár. A GRAF slam-en Hegyi B. Anna, Lukács Gergely és Nagy Sándor osztotta meg érzelmeit, gondolatait és verseit a népes közönséggel. A zenei aláfestésről Dencs Dominik és Polyák Krisztián gondoskodott.

Részletek
Ünnepség és díjkiosztó a költészet napján

Ünnepség és díjkiosztó a költészet napján

2019. április 10. 17:30

A Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány szeretettel hív minden érdeklődőt díjkiosztó ünnepségére, amelyen az alapítvány által meghirdetett 2019-es irodalmi pályaművek díjazására kerül sor. A rendezvény április 11-én, csütörtökön 17 órakor lesz a Szakmaközi Művelődési Házban, a Szent János tér 3. szám alatt. Az ünnepi műsor folyamán díjkiosztó műsorral tisztelegnek a Magyar Költészet Napja előtt.

Részletek