Titkok a levéltárból – Holló Lajos hagyatéki leltárából

Titkok a levéltárból – Holló Lajos hagyatéki leltárából

2019. május 12. 13:00

Holló Lajos (1859–1918) több, mint harminc éven keresztül, 1887-től haláláig volt Kiskunfélegyháza országgyűlési képviselője. A budapesti, Városház utca 14. szám alatti lakásán felvett hagyatéki leltárt Budapest Főváros Levéltára őrzi. Ez alapján képet lehet kapni egy lapszerkesztő ügyvéd polgári lakásáról, amelyben volt külön iroda, háló, gyermekszoba, szalon, úri szoba, ebédlő, konyha, két kamra és cselédszoba is.

Részletek
Új időszámítás az MVSZ életében

Új időszámítás az MVSZ életében

2019. május 4. 10:00

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége a magyar vidéki muzeológia társadalmi elismertségéért, a vidéki múzeumügy szakmai korszerűsítéséért-megújításáért dolgozó, intézményi tagságú szervezet. A szövetséget valamennyi megyei hatókörű városi múzeum mellett, járási és városi múzeumok, gyűjtemények, valamint határon túli múzeumok alkotják. A szakmai szervezet népszerű a muzeológia szereplői között, amit az évről-évre bővülő taglétszám is bizonyít.

Részletek
Mezősi Ágnes fotói a könyvtárban

Mezősi Ágnes fotói a könyvtárban

2019. május 6. 14:00

Mezősi Ágnes fotóművész Vonalaim című kiállítása nyílt meg április 30-án a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A kiállított művek május 15-éig tekinthetők meg az intézmény kiállítótermében.

Részletek
A komatál hagyományok közösségerősítő szerepe

A komatál hagyományok közösségerősítő szerepe

2019. május 1. 10:00

Több száz alkotó és alkotóközösség vett részt a Lakitelek Népfőiskolán megrendezett Kárpát-medencei alkotópályázat díjkiosztóján és a kiállítás megnyitóján. 19 megyéből és a határon túlról is érkeztek művészek, akik a komatál hagyományok újraélesztése és közösségerősítő szerepe miatt vettek részt a programban.

Részletek
Neumann János Kollégium indul a népfőiskolán

Neumann János Kollégium indul a népfőiskolán

2019. május 3. 17:30

Szakmai képzést indít Neumann János Kollégium elnevezéssel a Lakitelek Népfőiskola és a Nemzeti Művelődési Intézet május végén. A kollégium célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek Neumann János tudományos életművével, illetve olyan fejlesztésekről és kutatásokról értekezzenek, amelyek meghatározzák a világ következő 5-10 évének alakulását. Fontos hogy, a digitális jövőkép kérdéseire, helyi és nemzeti szintű válaszokat találjanak. A kollégium ideje alatt a felvételt nyert hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek egy interaktív kiállítóház megtervezésében és létrehozásában.

Részletek
Könyvtársarok - A terhesség maga a csoda

Könyvtársarok - A terhesség maga a csoda

2019. április 30. 10:00

Május 7-én, kedden 10 és 12 óra között közösen rendezi meg a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár a születés hetéhez kapcsolódó baba-mama programot, a Betűbölcsit. A kismamák Néma Attiláné Staar Ella dúla, szülésfelkészítővel és dr. Sinkó Melinda orvos, szoptatási tanácsadóval találkozhatnak. A mai könyvajánlónk témája ehhez a rendezvényhez kapcsolódik.

Részletek
Titkok a levéltárból – A Parkerdőről

Titkok a levéltárból – A Parkerdőről

2019. április 28. 13:00

Az 1950-es években a város vezetősége komolyan foglalkozott Félegyháza kül- és belterületének tervszerű fásításával. Statisztikai adatok alapján kimutatták, hogy a fában különben is szegény alföldi területek közül is városunk környékén található a legkevesebb fa. Félegyháza poros, ezért egészségtelen levegője a második világháború utáni iparosítással és a közúti forgalom növekedésével még inkább szennyezetté vált.

Részletek
Délutáni zenebona a Szakmaköziben

Délutáni zenebona a Szakmaköziben

2019. április 18. 16:00

Kiskunfélegyházán lépett fel a Budapesti Fesztiválzenekar április 16-án, a Szakmaközi Művelődési Központ, Aranyalma Népmesepontjában. Az előadásra általános iskolásokat vártak, akiket még a közös muzsikálásba is bevontak a zenészek.

Részletek