Titkok a levéltárból - Ujszászy János építőmester háza

Titkok a levéltárból - Ujszászy János építőmester háza

2019. február 3. 13:00

A csongrádi születésű építőmester, Ujszászy János Kiskunfélegyháza építészettörténetének egyik legfontosabb alakja. Több évtizedes tervezői és kivitelezői munkásságával jelentősen hozzájárult a város mai arculatának kialakításához. Ő tervezte a Kossuth utca számos épületét (Kiss Lajos háza, Feuer-ház), a Korona Szálló toldalékszárnyát, üzlettársával, Majláth Józseffel pedig a protestáns templomot. De az ő nevéhez fűződik a vasútállomás előtti kaszárnya, a Constantinum leánynevelő-intézet és a városháza felépítése is.

Részletek
Februárban debütál az Európai Roma Fesztiválzenekar

Februárban debütál az Európai Roma Fesztiválzenekar

2019. február 4. 13:00

A fesztiválzenekar létrehozásának ötlete Nikházi Gábor, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia kisebbségi és migrációs bizottsága elnökétől származik. A kultúrával lehet meggyőzni a politikát – vallja Szakcsi Lakatos Béla. A kiváló zongorista az Európai Roma Fesztiválzenekar megalakulásáról nyilatkozott az MTI-nek.

Részletek
Petőfi szülőhelyvitája még ma is aktuális

Petőfi szülőhelyvitája még ma is aktuális

2019. január 31. 13:00

Dr. Mezősi Károly Az évszázados Petőfi-per szülőhelyvitáról szóló tanulmányát mutatta be és tartott róla beszélgetést dr. Tarjányi József január 24-én, a városi könyvtárban. Az összejövetel előadója elmondhatta magáról, hogy azon szerencsések közé tartozik, aki diákként találkozott a kötet szerzőjével. A bőrkötésben is elérhető kiadvány bemutatóján jelen voltak a tudós tanár gyermekei is, dr. Fontos Gézáné Mezősi Katalin és Mezősi Károly.

Részletek
Földi Jácint lett az év zenekari művésze

Földi Jácint lett az év zenekari művésze

2019. január 24. 10:00

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar által alapított „Az év zenekari művésze” díjat, melyet az együttes tagjainak titkos szavazatai alapján ítélnek oda, idén Földi Jácint, a zenekar első trombitása érdemelte ki. A fiatal trombitaművész katonazenészként kezdte szakmai pályafutását, míg 2015 óta a hírös városban tanít, s játszik a szimfonikusok szólamvezető trombitásaként, a színház zenekarában, a Kecskemét Brass tagjaként.

Részletek
Himnuszmondó verseny a könyvtárban

Himnuszmondó verseny a könyvtárban

2019. január 23. 17:00

Himnuszmondó versenyt szervezett a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Közművelődési Egyesület irodalmi szekciója, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Minden évben más korosztályt céloz meg a kiírás, az idei, 13. alkalommal a középiskolásokon volt a sor. A versenyre Kölcsey Ferenc Himnuszával, illetve Petőfi Sándor egy szabadon választott családi témájú versével lehetett nevezni. Nyolc középiskolás tanuló mérte össze tudását a város középiskoláiból.

Részletek
A Magyar Kultúra Napjára emlékezett Félegyháza a művelődési központban

A Magyar Kultúra Napjára emlékezett Félegyháza a művelődési központban

2019. január 22. 20:05

A Móra Ferenc Művelődési Központban emlékezett Félegyháza a Magyar Kultúra Napjára, január 22-én. Az ünnepi műsor megnyitójaként a városi Himnuszmondó verseny első helyezettje, Seres Réka, a Szent Benedek Iskola Kiskunfélegyházi PG Tagintézményének diákja mondta el Kölcsey Ferenc nemzeti imáját. Megköszönve a város közművelődéséért, kulturális életének gazdagításáért dolgozók munkáját, Csányi József polgármester mondott köszöntőt. Ezt követően Domokos László Székely nyelvlecke című előadásával lépett a színpadra.

Részletek
Itt kultúrbéke van

Itt kultúrbéke van

2019. január 22. 13:00

Nincs kiállítási szünet a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában, ugyanis a félegyházi képzőművészek Lukács Ferenc kezdeményezésére egy soron kívüli tárlattal jelentek meg. A megnyitón Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatónője köszöntötte a tárlat látogatóit, majd Szabó Ildikó művésztanár nyitotta meg a spontán kiállítást, ahol 32 alkotó művét láthatják a látogatók február 1-jéig. A tárlatmegnyitót Földes Máté és Németh Donát, a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei zongora-előadásukkal színesítették. Felkészítő tanáruk Pocskai Roland volt.

Részletek
Meghalt Andy Vajna

Meghalt Andy Vajna

2019. január 20. 13:00

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel. A magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakjának számított, filmproducerként szerzett tapasztalatait itthon a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosként kamatoztatta.

Részletek