Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása

Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása

2019. június 10. 07:30

Pünkösd ünnepe húsvét után a legrégibb ünnepünk, amelyet idén június 9-én ünneplünk. Az Ószövetségben is jelen van az ünnep, húsvét után hét héttel tartották a „hetek ünnepét”, amelyet későbbi korok ógörögül pentékoszténak (ötvenedik) mondtak. Ebből ered az ünnep magyar elnevezése.

Részletek
A trópusok ajándékai dr Hajdu Zsanett-tel

A trópusok ajándékai dr Hajdu Zsanett-tel

2019. június 12. 07:30

Saját élményeiből megírt könyvből tartott beszámolót dr. Hajdu Zsanett biológus és gyógynövénykutató a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, június 5-én. A kötet, a Bolíviában eltöltött évek tapasztalatairól szól.

Részletek
Április - havi ciklus

Április - havi ciklus

2019. május 29. 18:30

Gubcsi Lajos kiskunfélegyházi születésű közgazdász, újságíró és könyvszerző Április - havi ciklus című új kötetének bemutatóját rendezték meg május 28-án, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az esemény egyben a 90. Ünnepi Könyvhét nyitórendezvénye volt, amely idén rendhagyó módon egy hónapon át, május 28-a és június 28-a között tarkítja izgalmas programokkal a város kulturális életét.

Részletek
Titkok a levéltárból – Móra Ferenc díszpolgárságáról

Titkok a levéltárból – Móra Ferenc díszpolgárságáról

2019. május 26. 14:30

Városunk híres szülötte, Móra Ferenc (1879-1934) írói, publicisztikai működését 1902-től Szegeden bontakoztatta ki. Fokozatosan tett szert országos elismertségre, hírnévre. 1927-ben, Móra negyedszázados írói jubileumának évében több város is melegen ünnepelte a sikeres és népszerű írót.

Részletek
A szülőföld a vérembe ivódott

A szülőföld a vérembe ivódott

2019. május 24. 21:15

A félegyházi születésű képzőművész, Víg János kiállítása nyílt május 24-én, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Fejezetek egy életműből címmel. A tárlatmegnyitón köszöntőt mondott prof. dr. Marinovich Endre, a Vertis Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese. Az alkotót és műveit Feledy Balázs Holló-díjas művészeti író ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A megnyitót Víg Levente gitárművész, az alkotó fia színesítette előadásával. A kiállítás június 26-áig látogatható.

Részletek
Mesés rajzok kiállítása

Mesés rajzok kiállítása

2019. május 24. 20:30

Horváth Mónika illusztrátor kiállítása nyílt meg, május 24-én, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban, a Városalapítók Hete programsorozat keretében. A dobozgrafikákból, nyomatokból, eredeti rajzokból, ékszerekből álló kiállítás június 11-ig látogatható. V. B.

Részletek
Száznál több animációs film várja a közönséget a KAFF-on

Száznál több animációs film várja a közönséget a KAFF-on

2019. június 18. 14:00

Június 19-én kezdődik a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), amelyre 26 európai országból 134 alkotással neveztek a készítők, köztük olyanokkal, melyek nemzetközi díjakat is begyűjtöttek már. A KAFF része immár 11. alkalommal az Európai Animációs Játékfilm és Tv-film Fesztivál is. A június 23-áig tartó rendezvény négy ingyenes helyszínén, köztük egy szabadtéri vetítésen láthatják a hazai és nemzetközi animációs filmek színe-javát az érdeklődők, és a szakmai zsűri mellett ők is szavazhatnak a kategóriák legjobbjaira.

Részletek
Alkotások Székelyföldről

Alkotások Székelyföldről

2019. május 15. 18:00

A Szentegyházi Alkotókör kiállítását Kiskunfélegyházán a Hollókör Petőfi téri műterem-galériájában mutatták be. A tárlatot Szombathelyi Árpád festőművész nyitotta meg. Az erdélyi képzőművész közösség Hargita megye legmagasabban fekvő városában, Szentegyházán alakult meg öt esztendeje. Szobrász, grafikus és festő tagjaik kéthetente találkoznak, hogy értékeljék az elkészült alkotásokat és kijelöljenek néhány útmutató témát. Az alkotókört egyre többször kérik fel tárlat rendezésére. Kiskunfélegyházán az érdeklődők András Zsolt, Bálint Nándor, Bodnár Levente, Buzogány Mózes, Lázár Ilonka, Lőrincz Imre Levente Mihály Pista, Silye István, Szőcs Levente, és Tőke Lehel alkotásait láthatják.

Részletek
Fiatal képzőművész növendékek mutatkoztak be

Fiatal képzőművész növendékek mutatkoztak be

2019. május 11. 07:30

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola fotó-videó és grafika-kerámia szakos diákjai egy kiállításon mutatkoznak be. Idén május 8-án, a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájába vitték el alkotásaikat a nagyközönségnek a fiatal grafikusok, festők, fotográfusok és keramikusok. A megnyitón Kis-Fekete Vilmos, a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető-helyettese méltatta a növendékek nemes törekvését, és ajánlotta a tárlatot az érdeklődők figyelmébe. A megnyitó színvonalát a művészeti iskola Vonós Kamaraegyüttese Hegyesi Judit felkészítő tanár közreműködésével emelte.

Részletek