Népek zenéje szólt a Hattyúkerti zenés esték előadásán

Népek zenéje szólt a Hattyúkerti zenés esték előadásán

2019. július 4. 13:00

A Yenisei Együttes volt a vendége a Hattyúkerti Zenés Esték programsorozat június 27-ei rendezvénynek. A nagy hőség miatt a könyvtár udvara helyett az intézmény légkondicionált előadótermében tartotta meg hangulatos koncertjét Farkas Tünde, Födi Ágnes, Izsák Kata, Cseke Attila, Molnár István és Zsirmik István.

Részletek
Rajzfilmklasszikusok gyűjtőhelye – William Hanna és Joseph Barbera birodalma

Rajzfilmklasszikusok gyűjtőhelye – William Hanna és Joseph Barbera birodalma

2019. július 7. 13:00

Emlékszem, még nem indult el a Cartoon Network, amikor a szombat reggeli, vagy épp vasárnap délutáni műsorsáv volt az, ahonnan, ha éber voltál, és idejében nyomtad meg a felvétel gombot, össze tudtad szedni a kedvenc Tom és Jerry epizódjaidat. Három VHS kazetta volt tele velük, hogyha az egyiket rongyosra nézném, még mindig legyen belőle tartalék. Egyszerűen imádtam azt a módot, amilyen játékosan, viccesen volt képes megtanítani arra, mit jelent a bátorság, a barátság, a harag, és annak ténye, hogyha nem egyezik a világnézeted, és véleményed a másikkal, azzal az ég világon semmi baj sincs.

Részletek
Egy maroknyi művész Császártöltésen

Egy maroknyi művész Császártöltésen

2019. június 27. 16:00

Több mint húsz éve rendezik meg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében a Képzőművészeti Alkotótábort, amelynek idén, rendhagyó módon a Császártöltési Kulcsosház adott otthont. A meghívott művészeknek június 17-étől 24-éig volt lehetőségük elmerülni a táj szépségében és az alkotói folyamatokban. Az egy héten át zajló munkában résztvevő Bács-Kiskun megyei művészek azon túl, hogy megoszthatták egymással tapasztalataikat, inspiratív gondolataikat, megismerkedhettek a testvérmegyékből delegált külföldi alkotókkal.

Részletek
Németh László műfordítói tábor

Németh László műfordítói tábor

2019. június 29. 13:00

Pályázatot hirdet a Németh László műfordítói táborban való részvételre a Lakitelek Népfőiskola, a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány és a Magyar Írószövetség. A pályázati felhívásra azoknak a 35 év alatti fiataloknak a jelentkezését várják, akik elhivatottságot éreznek magukban mai (horvát, román, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) és történelmi (csehek, lengyelek) szomszédaink nyelvén született szépirodalmi szövegek magyarra fordítása iránt.

Részletek
Lengyelországban nyílt kiállítása Kis László fotóművésznek

Lengyelországban nyílt kiállítása Kis László fotóművésznek

2019. június 23. 10:00

A Lódzi Fotóművészek Társasága meghívására a Lódzi Tudományegyetem (LTF) Galériájában nyílt kiállítása Kis Lászlónak, a kiskunfélegyházi Wesel Hugó Fotókör egyik alapító tagjának Állomás - képzelet címmel. Az LTF idén ünnepelte 70. születésnapját, ennek apropóján egyéni kiállításokat szerveznek Magyarországról. Hamarosan tárlata nyílik két másik fotóköri tagnak Gyöngyösi Sándornak és feleségének, Gyöngyinek is.

Részletek
Könyvtársarok – Ökogyűjtemény a Zöld könyvtárban

Könyvtársarok – Ökogyűjtemény a Zöld könyvtárban

2019. június 26. 16:00

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár szép sikert ért el, hiszen 2019-ben az IFLA (Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége) Zöld Könyvtár Díj pályázatán a világ különböző pontjairól érkező, 34 pályázó közül a kolumbiai nyertest követő öt befutó között végzett Írország, Franciaország, Szlovénia és az Amerikai Egyesült Államok mellett.

Részletek
Város a reflexiók tükrében

Város a reflexiók tükrében

2019. június 27. 13:00

Sztereotípiák dőlhetnek meg azok számára, akik figyelmesen olvassák el az ünnepi könyvhét egyik rendezvényeként bemutatott Mesélő terek című antológiát. A kötetet a tavaly ősszel fiataloknak meghirdetett Főtér irodalmi pályázat és a hozzá kapcsolódó Kreatív Írás Kör anyagából, valamint a Wesel Hugó Fotókör alkotóinak képeiből állították össze a szerkesztők.

Részletek