A Szilveszter története

A Szilveszter története

2018. december 31. 18:00

Az a nap, amelyen a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep a nyugati kultúrkörben sokáig ide-oda tolódott. Volt idő, mikor december 24-én ünnepelték, de előfordult, hogy előrecsúszott vízkereszt, illetve a Háromkirályok napjára, január 6-ára, és csak néhány évszázada, 1691-ben XII. Ince pápai döntésével rögzült január elsejére.

Részletek
Turnéval járja az országot

Turnéval járja az országot

2018. december 27. 12:00

Ritka és különleges hangszeren, tekerőlanton játszik a kiskunfélegyházi Ónodi András Máté. A mindössze nyolc éves kisfiú az ország legfiatalabb tekerőlantosaként turné keretében mutatkozik be a nagyközönség előtt. Az ország számos pontján fellépett már, meghívást kapott többek között a Hagyományok Házába, a népzene fellegvárába is. Repertoárjában több mint húsz dal szerepel, mintegy negyedórás műsorát mindenhol nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadta a közönség.

Részletek
Zenés hangolódás az ünnepre

Zenés hangolódás az ünnepre

2018. december 16. 11:30

Karácsonyi zenés estet tartottak a Móra Ferenc Művelődési Központban december 14-én. A jótékonysági rendezvény sajátossága, hogy a műsorban a művelődési központ dolgozói is szerepeltek.

Részletek
Bodor Miklós festőművész és grafikus művei a könyvtárban

Bodor Miklós festőművész és grafikus művei a könyvtárban

2018. december 13. 11:30

Ünnepélyes keretek közt átadták Bodor Miklós festőművész és grafikus műveit a városnak a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, december 11-én. Az átadó ünnepségen beszédet mondott Kállainé Vereb Mária, a könyvtár igazgatója és Rosta Ferenc alpolgármester. Az eseményre ellátogatott Bodor Miklós özvegye is, aki néhány személyes hangvételű mondattal hivatalosan is átadta a gyűjteményt Kiskunfélegyháza részére.

Részletek
Költöző harangjainkról

Költöző harangjainkról

2018. december 14. 10:00

A minket körülvevő és szolgáló tárgyakról úgy gondolkodunk, hogy azok ott és addig maradnak, ahová tesszük őket. Pedig ez koránt sincs így! A harangokról összegyűjtött sok történetet rendezgetve, meglepő esetek sorozatára derült fény.

Részletek