Szent István király ünnepén

Szent István király ünnepén

2019. augusztus 20. 07:30

“Urunk, Szent István király, a múlt, a jelen, jövő ismerője” – írja Szabó Magda Szent Istvánról. Államalapító Szent István király napja, az egyik legrégibb magyar ünnepünk.

Részletek
Tiszadadai képzőművész táborban alkottak a félegyházi művészek

Tiszadadai képzőművész táborban alkottak a félegyházi művészek

2019. augusztus 27. 10:00

Kiskunfélegyháza 2017-ben vette át Debrecentől a Holló-kuratórium működtetését. A kuratórium elnöke, Rosta Ferenc elhatározta, hogy szoros kapcsolatot építenek azokkal a településekkel, amelyek méltóképpen ápolják a jeles festőnek, városunk szülöttének emlékét, őrzik szellemiségét. Ezért is kaptak meghívást a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör tagjai is Tiszadadára, a festőművészek nyári alkotótáborába július végén.

Részletek
Egy szenzitív fotóművész kiállítása látható a városi könyvtárban

Egy szenzitív fotóművész kiállítása látható a városi könyvtárban

2019. augusztus 18. 13:00

A szegedi származású  Hajdu Mónika fotóművésznek nyílt kiállítása Keresztrejtvények címmel augusztus 15-én, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A megnyitón Kállainé Vereb Mária beszélgetett a művésznővel életéről és munkásságáról. A tárlatmegnyitót Kristian Maguza hegedű és Grazaso Erefia gitárjátéka tette hangulatossá.

Részletek
Petőfi emlékezete

Petőfi emlékezete

2019. augusztus 5. 13:00

Több, mint 100 esztendeje már, hogy minden év július utolsó vasárnapján az erdélyi fehéregyházi emlékműhöz zarándokolnak – kis túlzással – szinte egész Erdély magyarságának képviselői, jelesei, sok magyarországi város delegációja megemlékezni Petőfi Sándor haláláról. Mintegy jelzés ez, hogy a „Tündérkertben” Petőfi nélkül nincs magyar identitástudat. Jönnek hivatalosok és magánemberek, tisztelegni erőt, bátorságot, biztatást meríteni a költő halhatatlan szelleméből.

Részletek
Máig lezáratlan ügy Petőfi Sándor csontvázkrimije

Máig lezáratlan ügy Petőfi Sándor csontvázkrimije

2019. július 28. 13:00

Harminc éve, 1989. július 18-án szenzációs hírről számolt be a hazai sajtó. Morvai Ferenc nagyvállalkozó, az általa finanszírozott Petőfi-kutatóexpedíció vezetőjének közlése szerint ugyanis az oroszországi Bajkál-tó közelében fekvő Barguzin település temetőjében megtalálták Petőfi Sándor, az 1848-as forradalom és szabadságharc lánglelkű költőjének földi maradványait. A bejelentést követő években parázs, és gyakran indulatoktól sem mentes vita bontakozott ki a feltárt csontmaradványok azonosságáról. Az egymásnak is ellentmondó különböző szakvélemények, és a vitát övező indulatok miatt egyelőre még nem tekinthető véglegesen lezártnak a Petőfi-dosszié.

Részletek